ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Во која земја бебињата најмногу плачат?
  Во која земја бебињата најмногу плачат

  Во која земја бебињата најмногу плачат?

  Неколку научници направиле истражување во кое го прателе бебешкото плачења на 8700 бебиња кои биле на возраст во период од првите 12 недели од нивниот живот ширум светот.

  Авторите на истражувањето ги споредиле учесниците-бебиња за тоа колкави стомачни грчеви имаат бебињата, што ги предизвикуваат и какви се последиците се јавуваат од истите.

  Како основа за учество биле надгледување на повеќе од три саати дневно, три дена во текот на неделата – пишува The Journal of Pediatrics.

  “Бебињата се”, само по себе, премногу различни по тоа колку плачат во првите недели од својот живот”, вели еден автор од студијата Diter Volker.

  бебеплаце, дете, мајка, dete, majka, bebeplace, babyshop

  Од спроведеното истражување, се добиени резултати дека бебињата кои најмногу плачат се од Велика Британија, Канада и Италија за разлика од останатите земји. Додека бебињата од Данска, Германија и Јапонија плачат најмалку.

  Во Британија 20% од бебињата измеѓу една и две недели ималe грчеви, додека неговата просечна застапеност во иста возраст 17,4 %. Во Канада е 34.1 % од бебињата кои имале грчеви биле на возраст од три до 4 недели, додека вкупниот просек бил 18.4% на таа возраст.

  Од друга страна истражувањето покажало дека 6,7 % од бебињата во Данска во петата и шестата недела имале грчеви, што е многу помалку од просекот на 25.1 % за таа возраст.

  Студијата не одредила причина за варијацијата и плачењето во различни држави, но истакнале дека ќе работат на истото.

  bebeplace, babyshop, deca, roditeli, kadenajmnoguplacat, деца, родители, плачење, бебе, кадедецатанајмногуплачат

   Како да препознаете зошто вашето бебе плаче? Погледнете ТУКА