ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Здебелена матка – не е препорака за забременување ?

  Здебелена матка – не е препорака за забременување ?

  Жените со здебелена матка во главно немаат никакви тегоби, но често имаат болна менструација и сексуални односи, отколку што имаат проблем во бременоста.

  Матката, односно утерусот како што гласи и нејзиното латинско и медицинско име, сместена е во средината на карлица, помеѓу бешиката и ректумот. Таа е шуплива и со крушковиден облик. Кога е во нормлна положба, што за жал е редок случај, телото е свртено нанапред со низок дел кон грлото на матка но кон крајниот дел на дебелото црево, додека дното е наслонето на бешиката.

  Кога жената има здебелена матка, тоа значи дека нејзиното тело споредбено со голем број вагини и грло на матка е свртено кон дебелото црево, односно према задниот ѕид на малата карлица.

  vagina, majka, babyshop, babyshopmk, babyshopblog

  Ваквата положба на матката се среќава кај 30 проценти од жените.

  Болен секс и менструација

  Здебелена матка за голем број на студии не претставува никаков проблем за жената да не остане бремена. Жените со ваква положба на матката многу спонтано и без проблеми ќе остане бремена доколку сите други услови се исполнети. Вели др. Небојша Зачевич, специјалист по гинекологија и акушерство.

  Според неговите зборови, некои истражувања покажуваат дека жените со здебелена матка често можат да имаат болни сексуални односни и менструација.
  Понекогаш оваа положба може да предизвика тегоби во смисла на менструација или евентуално болен сексуален однос посебно во одредени пози. Општо познато е дека се работи за физиолошка варијација на положбата на матката. Со обзир на тоа дека не претсавува паталошка ситуација, не е потребна никаква терапија.

  vagina, majka, babyshop, babyshopmk, babyshopblog