ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  11 неопходни Mонтесори елементи во собата на секое дете
  11 неопходни Mонтесори елементи во собата на секое дете

  11 неопходни Mонтесори елементи во собата на секое дете

  Мек тепих

  Мекиот тепих или ќебе не е само место за “одолговлекување” на детето, туку, пред сè, еден дефиниран простор кој му кажува на детето: “Ова е вашиот простор и таму се вашите работи во кои можете да ги извршувате вашите работи и игри”.

   

  Фиксно огледало на ѕидот

  Во огледало, детето може да погледне, да го набљудува лицето, неговите движења и почнува да се препознава како посебно суштество. Во него, тој може да ја види мајката покрај себеси како друга личност (или татко, брат или сестра), која го потикнува социјалниот и емоционалниот развој. Играњето со огледало му помага на бебето да научи да се фокусира, да ги следи сликите и да ги истражува сите прекрасни работи што може еден човек да ги направи.

   

  Мека топка

  Покрај својата истражувачка функција, топката, исто така, помага да се развијат моторни вештини кај децата. И вашето дете ќе се забавува со неа, ќе ја истражува, ќе ја грабне, ќе ја притисне, ќе ја гризе, и така натаму.

  Тропалки

  Можете да ги купите, но, исто така, да ги направите сами кога ми ги наполниле чорапите или празни кесиња со нешта со практични предмети (шушкава хартија, клиперчиња, ѕвона, итн.). Тие ја развиваат моториката, координација на движењето и претставуваат еден од првите контакти со звук.

  Кошница со музички инструменти

  Инструментите развиваат чувство на слух, му помагаат на детето да разбере причинско-последични односи (детето го допира предметот и дава звук), ја стимулира музикалноста, чувството за ритам и рачни вештини.

   

  Кошничка со предмети

  За таква кошница, која навистина претставува вистинско мало богатство, потребна ви е само една обична кошница и неколку секојдневни предмети. Првично, стави 6-8 предмети и да ги променувајте ги на 2-3 недели како детето расте. Овие треба да бидат предмети што детето може лесно да ги управува, што може да ги стави во уста и да истражи. Тоа е активност која вклучува 5 сетила: допир, мирис, вида, вкус и слух.

   

  Предмети од природата

  Тука се вклучуваат школки, шишарки, камења и сите природни предмети кои се безбедни за возраста на детето. За мали деца треба да бидат помеки и поголеми објекти, а подоцна тие може да бидат помали и потешки.

   

  Предмети од природни материјали

  Ова ги вклучува сите работи што можете да ги најдете во куќата, кои се направени од природни материјали, како што се: памучни предмети, подметчи од слама, четки за чешлање од дрво, четки за заби, и слично.

  Предмети од дрво

  Можете да ги користите сите дрвени предмети што ги имате дома, секогаш во согласност со возраста на детето. На пример, дрвни тропалки, на пример, дрвени штипки, и слично.

   

  Објекти од метал

  Во куќата сигурно ќе најдете пар на клучеви, кујнска опрема, лонци, садови, капачиња од тегли, кутии за торти и слично.

   

  Предмети од различни видови на текстил и материјали

  Целта е детето да ја почувствува текстурата на предметотт и важно е да бидат разновидни. Користете работи од кожа, текстил, гуми и слично. Во домот ќе најдете на пример, тениско топче, торба за шминки, чанти од различни материјали, кесички со лаванда, сунѓери и слично.