ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  4 правила за добар избор на облека и обувки за бебето
  4 правила за добар избор на облека и обувки за бебето

  4 правила за добар избор на облека и обувки за бебето

  Со доаѓањето на пролетта, повеќето мајки се принудени да ја обноват гардеробата на бебето. Еве неколку совети за вистинскиот избор на пролетна облека и обувки за деца …

  Правило 1: Комотност а не помодарство                                       

   

  Дури и ако имате постаро дете или деца на пријатели и роднини од кои вашето дете наследува, можеби ќе сакате да го облечете вашето бебе во нешто сосема ново. Велат дека децата на личат на своите родители, а за некои мајки не е доволно дека децата личат на нив ги имаат истите нос или очите, некои се трудат дури и да го облечат во својот стил, па низ градот почесто шетаат мали деца со премногу големи карнери, машни и други модни “крикови”.

   

  Децата не треба да изгледаат како минијатурни копии од нивните родители. Дури и кога тие се толку мали, треба да им се даде слобода да личат на себеси. Ако ги оставиме настрана и го занемариме фактот дека оваа година модерна е една боја или еден крој, на златното правило е – детска облека треба да биде комотна и удобна за носење.

   

  Правило 2: ПРИРОДНИ МАТЕРИЈАЛИ VS СИНТЕТИКА

   

  Детските облеки мора да бидат удобни, пријатни за носење и изработени од природни материјали. Прво, децата се движат, трчање, потат и можете да замислите само како детето ќе се чувствува ако носи облека од синтетички влакна.

  Второ, децата кои самошто прооделе многу се валкаат. Само што го преслековте детето, и тоа веќе успеало повторно да се извалка. Ништо чудно, нели? Но, поради оваа причина, треба да изберете памучна гардероба затоа што е подобро да се изпере и да се изпегла од полиестерот со додавање на латекс или еластини. За утешителни мајки, некои производители имаат т.н. колекции “wash and wear”, односно. работи кои по перењето не треба да се пеглаат.

   

  Правило 3: АНАТОМИСКИ ОБЛИКУВАНИ ЧЕВЛИ

  Кога станува збор за чевли, не треба да се штеди. Детските чевли мора да се анатомски обликувани и да ја поддржуваат ногата. Чевлите што ги гледаме во ефтините продавниците обично се со сомнителен квалитет, па дури и ако се чини дека се слатки и евтини, обрнете внимание на анатомското перниче и поддршката што ногата на бебето мора да ја има. Избегнувајте позајмување чевли, бидејќи секој чевел се формира во време спрема стапалото.

   

  Никогаш не купувајте поголем број, бидејќи таквите неуспеси доведуваат до деформитет на нозете. Идеални чевли за пролетта се удобни кожени чевли во кои ногата нема да се поти премногу и во која ќе може да дише. Не купувајте чевли без децата, бидејќи калапите се различни и може да најдете дека бројот и големината не се соодветни.

   

  Правило 4: ЗОШТО да позајмувате?

   

  Одредени делови од опрема за бебиња и гардероба ја позајмувате од пријатели или роднини чиешто дете престанало да ги користи. Зачуваните јакни, тренерки, или седишта за автомобили подобро е да ги позајмите отколку да купите нови, бидејќи, знаете, децата брзо растат, а за неколку месеци ќе бидете принудени да купите нови.