ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  40 минутна секојдневна грижа од страна на родителите за своите деца
  40 минутна секојдневна грижа од страна на родителите за своите деца

  40 минутна секојдневна грижа од страна на родителите за своите деца

  Која е причината за стрес?
  Родителството е голем предизвик а резултатите од некогашното истражување откриваат што е тоа што на мајките и татковците им претставува најголем стрес.
  Родителот поради своето дете се под стрес шест сати дневно, покажало неодамнешното истражување направено во Велика Британија.
  Најголемиот стрес им создава заспивањето на децата, неделната набавка на храна со децата и заедничкиот ручек. Родителите нагласиле дека стресот претставува константна грижа за тоа дека детето треба да напише домашна задача и да научи се за на школо како и бањање пред спиење.
  Високо на листата на работите кои предизвикуваат стрес е фактот дека често родителите трчаат дома од работа за да можат да стигнат да бидат со децата, измислувајќи храна за правилна исхрана. Родителите кои учествувале во истражувањето рекле дека сметаат дека децата на возраст од 5 години се најсложени.
  “Правете ја својата работа одговорно и истовремео грижете се за децата, понекогаш изгледа неизводливо па така едноставните работни задачи околу децата можат да изгледаат невозможни”, рекле родителите.
  Ги излудува кога децата се кријат и јадат слатки пред оброкот, шараат по ѕидовите и теписите или пак не сакаат да се облечат кога мора да се излезе надвор.
  Родителите наведуваат дека во однос на порано, им треба дупло повеќе време за да излезат од домот, дури 12 минути повеќе отколку пред да имаат деца. За купување намирници со деца им требаат повеќе од 14 минути, за утринско облекување  трошат по 11 минути повеќе од порано, а заедничкиот дорчек трае 12 минути подолго.
  Родителите сметаат дека дури 40 минути дневно сериозно се загрижени за своето дете и нивното однесување па во просек осум дена месечно чувствуваат дека им треба малку одмор или време кои би можеле да го поминат сами со себе.