ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  5 работи што лекарите ги проверуваат кога бебето ќе падне
  5 работи што лекарите ги проверуваат кога бебето ќе падне

  5 работи што лекарите ги проверуваат кога бебето ќе падне

  Лекарите објаснуваат на што е важно да обрнете внимание ако детето падне на глава

   

  Секој родител знае дека е можно  да се случи бебето да им се лизне и да го испуштат – неспретноста или уморот понекогаш може да ја ослабат нашата сила и рефлекси. Што велат лекарите за ова и што да се провери кога бебето ќе падне на глава објаснуваат докторите за порталот Fatherly. “Мислам дека на повеќето родители им се случило нивното дете да падне на глава. Мене ми се случило тоа со моите две деца”, објаснува педијатарот Ендрју Ј Бернштајн.

  Родителите често ги фаќа паника; некои веднаш ќе го донесат детето кај педијатарот, други ќе ја повикаат итна медицинска помош бидејќи сакаат совет од докторот. Бидејќи мозочната повреда е главната причина за смрт кај децата во развиените земји, важно е да знаете кога на детето му е потребна помош. Еве кои информации треба да гиз наат родителите и кога е важно да се јавите кај докторот.

   

   

  Првиот чекор: размислете добро што точно се случило

  “Сакаме да знаеме точно како повредата се случила и каков бил механизмот на паѓање”, објаснува Лаура Хагопиан, лекарка во итна помош која често се среќава со такви повреди. Посебно е важно да му кажете на вашиот лекар колку далеку паднало вашето бебе, ако падот  е околу еден метар далечина и бебето не е постаро од три месеци, постои поголем ризик од повреда.

   

   

  Чекор два: Дали постојат модрици и, ако постојат, точно каде се наоѓаат?

  Кога барате фрактури на череп, лекарите бараат појава на модринки, но не мора да бидат на главата на бебето. Наместо тоа, тие бараат подливи околу нивните очи или зад нивните уши, бидејќи не се создаваат сите модринки еднакво. “Некои не се поврзани со внатрешно крварење. Што е вистинскиот проблем со повредите на главата?”, Вели Бернштајн.

   

   

  Чекор три: Дали детето плачело веднаш по падот?

  Една од првите работи што лекарот проверува е дали детето е свесно. Сепак, детето може да биде несвесно, толку кратко, додека родителите не можат да бидат целосно сигурни и затоа прашуваат дали бебето плаче. Ако бебето падне и не заплакало веднаш, тоа би можело да значи дека накратко било во несвест, и тоа бара понатамошни испитувања, како што е CT на главата.

   

   

  Чекор четири: Дали постојат знаци на злоупотреба?

  Веќе самата идеја за одење со бебето на ургентно е тешка, но можеби ќе се соочите со потешки прашања. Очекувајте прашања поврзани со злоупотреба на деца, бидејќи тоа е нешто што лекарите мора да го поминат. Значи, кога вашиот лекар ќе почне да ве прашува, одговорете на прашањата сериозно и внимателно.

   

   

  Петти чекор: Дали има промени во однесувањето на детето?

  Повеќе епизоди на повраќање и несвестица очигледно треба итно заминување во болница, но постојат и суптилни промени во однесувањето кои можат да бидат исто сериозни. Кога детето ќе се смири откако ќе падне, родителите треба да бидат внимателни за тоа како тие се однесуваат и дали има некои промени. Ако бебето се однесува како обично, веројатно е во ред. Меѓутоа, ако бебето е летаргично или нервозно, падот може да ги предизвикал овие промени. “Децата со внатрешните повреди на главата често немаат никакви симптоми и фрактури или други повреди на главата кај мали деца може да се случи и кога тие имаат помали падови”, објаснува др. Хагопиан.