ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  7 факти за тоа дека водата е извор на енергија и живот
  7 факти за тоа дека водата е извор на енергија и живот

  7 факти за тоа дека водата е извор на енергија и живот

  7 факти за тоа дека водата е извор на енергија и живот

  Водата е еден од изворите за живот која ја има повеќе од поволина во нашиот организам. Придобивките на водата се многу пошироко од тоа што го мислиме. Водата помага во лечење на главоболки, кожни иритации па се до зајакнување на имунитет. Во продлжение, погледнете ги 7 те причини кои ги потврдуваат придобивките од конзумирање на вода.
  1. Ги топи маснотиите
  Водата е многу чекори понапред од било која диета. Пиењето на вода пред секој оброк значи крај за вишокот на килограми.
  Докажано е дека конзумирањето на водата пред јадење го намалува апетитот а со самото тоа и внесот на храна во орханизмот. Водата го забрзува метаболизмот, што исто таке е фактор кој многу влијае за намалување на килограмите.
  2. Главоболката е минато
  Доколку некогаш сте се нашле во ситуација за време на работното време да ја масирате главата и болката да ја препишувате на работата и стресот, пред да одлучите да се напиете апче, испијте неколку часи вода. Еден од првите знаци за дехидрација во вашиот организам е главоболката, затоа сетете се на овој ендоставен совет следниот пат кога ќе го масирате челото.
  3. Помага во лечење на кожни болести
  Малото количество на внес на вода во организмот ја суши кожата, ја ослабнува нејзината заштитна функција што може да дојде до оштетуваање на кожата и да предизвика дерматитис или псоријаза. Исто така, сувата кожа е слона кон пукање, па таквите оштетувања овозможуваат внес на бактерии кои можат да предизвикаат инфекција.
  4. Ја подобрува концентрацијата
  Дехидрацијата може да направи нарушување и да ги намали менталните способности како што се паметењето. Нашиот организам содржи околу 75% вода, додека оваа драгоцена течности ја чини 85% нашиот мозок, што го прави многу осетлив на разни течности во организмот.
  Дури и нашата драгоцено утринско кафе му штети на мозокот, бидејќи кофеинот делува како диуретик и ја исфрла водата од организмот.
  5. Го зголемува имунитетот и ги исфрла токсините
  Одржувањето на течности во организмот го зголемува имунитетот кој на организмот му помага во борбата против инфекции. Водата целосно го чисти организмот, што значи дека е многу на телото да му овозможите нормално да функционира.
  6. Ја поддигнува енергијата
  Следниот пат кога ќе почувствувате како енергијата постепено ви опаѓа, наместо чоколадни порции, испијте неколку чаши вода. Испијте 8 до 10 чаши вода дневно и ќе почувствувате како енергијата тече низ вашето тело. Дури и кога има мал недостаток на дехидрација, значително се чувствува намлуваањето на енергија.
  7. Вистинско решение е за бубрежни камења
  Бубрежниот камен е честа појава, а оние кои се нашле во таа ситуација знаат колку може да биде болно, што би требало да биде доволна причина да пиете многу вода.
  Овие камненчиња со големина на црна од песок се создаваат во самиот бубрег, а проблемите почнуваат од моментот кога ќе дојде мочниот канал. Пиењето на вода во која можете да ставите неколку капки лимон му помага на организмот да го исфрли зрното од организмот и да го спречи неговиот раст.