ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  7 начини подобро да комуницирате со бебето
  7 начини подобро да комуницирате со бебето

  7 начини подобро да комуницирате со бебето

  Гледајте го бебето во очи

  Не постои подобар начин да му покажете на бебето дека сте заинтересирани за она што тоа го “зборува” за гледајки го во очи. Англиските истражувачи открија дека директен поглед на очи на родителите и бебето ги синхронизира мозочните бранови од двете страни, како и олеснување на надминување на комуникацијата во подоцнежниот живот.

   

  Направете снимки од разговорот

  Снимете ги разговорите со бебето, а потоа анализирајте ги. Еднаш со вклучен, и втор пат со исклучување, тон. На овој начин ќе ги забележите сите невербални знаци кои вашето бебе Ви ги упатува.

   

  Играјте си со огледалото

  Седнете пред поголемо огледало со бебето во скутот. Направете смешни гримаси и обрнете внимание на тоа дали бебето Ве имитира. Но, исто така, имитирајте ги сите гримаси ишто бебето ги прави, за да му покажете дека го следите во изразите.

   

  Секогаш реагирајте

  Сите знаеме дека мајките се најзафатените суштества на планетата. Но, дури и кога имате милион обврски, ако малото се обидува да комуницира со вас, запрете го она што го работите и покажете му дека го слушате. Одете на негово ниво и внимателно проследувајте што ви кажува.

   

  Бидете детектив

  Кога ќе почнете да обрнувате целосно внимание на невербалната комуникација на вашето бебе, ќе сфатите дека бебто е вистински махер во тоа и ќе го сфатите значењето на повеќето од неговите движења. Затоа снимајте сè што прави, секое движење и гест, како и вашето толкување. Благодарение на ова, брзо ќе разберете што значи да го повлече увото, да ги трља очите итн.

   

  Бакнеж за поздрав

  Околу деветтиот месец од животот, бебето почнува да го сфаќа гестот со рацете, така што во овој период тоа треба да научи како да испрати бакнеж со раче. Повторете ја оваа акција секој ден, но во разумни ситуации, на пр. кога ќе го поздравите таткото кој оди на работа или кога баба се враќа дома. Тај наскоро ќе почне да испраќа бакнежи на барање.

   

  Мавтање со рачето

  Кога ви се чини дека бебето ги мавта рацете бидејќи сака да изрази возбуда, тоа всушност сака да комуницира со вас. Обрнете внимание на него и тоа ќе биде воодушевено.

   

  Следењето помага

  “Поминав многу време гледајќи го говорот на телото на мојата ќерка, а особено обрнував внимание на звуците и движењата што ги повторуваше. Сега знам дека устата ја пучи кога и е досадно, ги крева рацете во воздухот кога сака да ја земам во раце, мрда со газето кога сака да и помогнам да оди, “Тамара З., 32, мајка на шестмесечната Софија