ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Агресивно дете – причина за загриженост?
  Агресивно дете - причина за загриженост?

  Агресивно дете – причина за загриженост?

  Кај многу деца до тригодишна возраст сејавува агресија. Иако е нормална фаза на развој, потребна е претпазливост.

   

  На возраст од 1 до 3 години многу деца гризат или на друг начин искажуваат агресивно однесување. Тоа е нормална фаза на развој која треба да заврши до третата година кога говорот на детето е развиен до степен до кој неговите потреби може вербално да ги изрази.

  Секогаш реагирајте на агресивното однесување на детето

  На агресивното однесување на детето треба да се реагира веднаш и секогаш. На агресијата не треба да се врати со агресија, бидејќи на овој начин на детето му кажуваме дека агресијата е прифатлива, само прашање е “кој е посилен”. Детето треба да се фати за рацете, и во тивок, но цврст глас, да речеме, на пример: “Не гризи. Боли. ” Ако забележиме дека бебето се спрема да гризе, добро е вниманието да му го пренасочиме на нешто друго.

  Кај мали деца, казните не помагаат. Детето се уште не е во можност да ја разбере причината и ефектот. Треба да се обрне внимание на “жртвата” и ако е неопходно да се обезбеди помош (ставање мраз и сл.), Добро би било детето што го повредило да помогне или да направи нешто позитивно за тоа дете. Детето кое е агресивно треба да се отстрани од ситуацијата без емоционални реакции, за да не се посвети внимание на непожелно однесување. Ако било агресивно за да земе нечија играчката, потребно е да му се земе таа играчка. Важно е семејството да има секојдневен ритам и секојдневни ритуали, бидејќи предвидливоста и структурата даваат чувство на сигурност и ја намалуваат напнатоста.

  Детската агресија често произлегува од односите со родителите. Презафатеноста на родителите, недостатокот на трпеливост, недоволниот интерес за потребите и чувствата на детето, разводот и другите промени во динамиката на семејството може да доведат до несакани однесувања.

   

  Агресијата е често резултат на односите со родителите – децата го користат како начин за привлекување на внимание

  Децата брзо учат како да се однесуваат со цел да го привлечат вниманието на своите родители. Не им е важно дали се работи за негативно внимание (врескаат, плачат) – важно им е само да го привлечат вниманието. Ако вниманието не може го добие со добро однесување, тие ќе предизвикаат лошо однесување. Родителите кои непослушноста ја решаваат со телесно казнување ја поддржуваат оваа агресивност на своето дете. Многу е важно во воспитувањето да поставите граници, и неопходно е да се биде конзистентен. Ова не е лесно, но на долг рок, е исплатливо! Не заборавајте, децата копнеат по границите и упорни се додека не ги достигнат.