ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Активирање на режимот на спиење
  Активирање на режимот на спиење

  Активирање на режимот на спиење

  Како резултат на вградено програмирање, бебињата располагаат со сигнали што укажуваат  дека се подготвени да постигнат режим на спиење. Ако ги видите овие сигнали, меѓу кои спаѓаат триење на очите и фаќање на ушите, дејствувајте веднаш, во обид да го активирате режимот за спиење. Во спротивно, кај бебето може да настапи претерана стимулација и спиењето да се одложи на неодредено време.

  Режимот на спиење главно се активира со две техники: активирање од страна на родителот и активирање од страна на бебето.

  Режим на спиење активиран од родителот

  Оваа техника се состои од постојана стимулација во текот на денот и помалку активност ноќе. Бара повеќе труд и енергија отколку верзиите активирани од страна на бебето.

  1. Обраќајте му внимание и стимулирајте го преку ден. Често носете го во кенгур. Играјте, пејте и танцувајте со него.

  2. Поставете фиксни термини за спиење и придржувајте се до нив.

  3. Опуштете го бебето пред легнување.

  4. Навикнете го бебето да спие со некоја од овие техники:

  – Заспијте го бебето со доење. Со тоа што ќе му дозволите да спие веднаш по подојот, за бебето оброците ќе станат вовед во сонот.

  – Заспијте го бебето со прегрнување и нишкање. Тоа ќе се почувствува побезбедно во вашите раце отколку во креветчето. Прегрнувајте го нежно додека не заспие.

  5. Користете ги следниве техники за бебето да спие подобро ноќе:

  – Појдете кај бебето при првиот знак дека се буди. Вашето присуство може да го смири бебето доволно за повторно да заспие.

  – Повијте го бебето. Дополнителна сигурност што ја дава повојот може да му помогне повторно да заспие.

  – Ставете го бебето во релаксатор. Уедначеното движење може да му помогне повторно да заспие.

  – Сменете ја позицијата на спиење на бебето. Можеби му било неудобно, полесно ќе заспие во новата позиција.

  – Држете ја едната рака на бебето, со што ќе му дадете дополнителни топлина и сигурност.

  – Заспијте го бебето со доење. Млекото и чинот на доење ќе го опуштат бебето и ќе го подготват за сон.