ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Аларм за одење на гинеколог
  Аларм за одење на гинеколог

  Аларм за одење на гинеколог

  Аларм за одење на гинеколог
  Во кои ситуации е неопходен и како изгледа гинеколошкиот преглед?

  Гинеколошкиот преглед може да биде стандарден, односно преглед кој треба да се прави еднаш годишно, а тој подразбира систематски преглед во кои спаѓаат: PAP тест, колпоскопија, микробиологија и преглед на дојки.
  Меѓутоа, доколку се појави некој од симптомите во продолжение неопходно е веднаш да се отиде на гинеколог:
  – Зголемен вагинален секрет и непријатен мирис со необичен изглед и боја,
  – Оток, црвенило и болка во пределот на гениталиите
  – Болка и нелагодност за време на сексуален однос
  – Болно и обилно крварење
  – Вагинално крварење надвор од менструалниот циклус
  – Доколку се појават ранички во пределот на гениталиите или пак генитални брадавички
  – Притисок во пределот на мала карлица
  – Чешање, пецкање во пределот на гениталните органи
  Гинеколошкиот преглед е задолжителен и:

  – После првото сексуално искуство
  – Откако ќе го промените партнерот
  – Доколку планирате долго патување
  – Ако сте користеле антибиотик поради воспаление
  Колку пати годишно се препорачува гинеколошки систематски преглед?
  Систематскиот гинеколошки преглед се препорачува еднаш годишно кај пациенти кои немаат тегоби и кај кои Pap тестот и колпоскопијата се уредни.
  Систематскиот преглед подразбира:
  – Гинеколошки преглед
  – Колпопскопија
  – Ултразвучен преглед на гениталните органи (вагинален или абдоменинален)
  – Ултразвучен преглед на дојки