ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Аменореја
  Аменореја

  Аменореја

  Отсуство на менструација и што го предизвикува

  Аменорејата претставува отсуство на менструацијата.

  Таа може да биде секундарна, ако менструацијата изостанала барем 6 месеци кај жена која веќе имала менструација и примарна ако девојчето воопшто немало ниту една менструација до својата 14-та година (ако нема развиени ни секундарни полни карактеристики), односно до својата 16-та година (ако се присутни секундарните полни карактеристики).

  Причините за аменорејата можат да бидат физиолошки:

  -бременост;

  -доење;

  -менопауза;

  -последица од користење на некои лекови (на пример контрацептивни пилули).

  Но причините можат да бидат и некои кои доведуваат до неплодност, со оглед на тоа дека кај аменорејата нема ни овулација:

  -вродени аномалии на гениталните органи;

  -израстоци во матката;

  -хромозомопатија (на пример Тарнеров синдром);

  -ановулација;

  -предвремена менопауза;

  -хипоталамичка аменореја;

  -зголемен пролактин;

  -пореметувања во исхраната – анорексија, булимија;

  -прекумерно вежбање, преголемо губење на тежина;

  -хипотиреоидизам;

  -тешка анемија;

  -цисти и тумори;

  -стрес и емоционални фактори.