ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Антиоксидантите и бременоста
  Антиоксидантите и бременоста

  Антиоксидантите и бременоста

  Докажано е дека антиоксидантите помагаат во зајакнување на имунитетот, кој го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Но дали нивната конзумација кај жените кои имаат проблеми со бременост е оправдана?
  Околу четвртина парови кои сакаат бебе, се смета да имаат проблем со зачнување на плод. Жение кои се лечат од неплодност многу често користат диететски суплементи, вклучувајќи и антиоксиданти. Сметаат дека на овој начин шансите да се забремени се многу поголеми. Меѓутоа многу антиоксиданти кои се користата за подобрување на неплодноста се нерегуларни и не постојат докази за нивната безбедност и ефекти.
  Околи четвртина парови кои сакаат бебе, сметаат дека имаат проблем со плодност.Една група на жени, имаат направено истражување врз 28 студии, од кои 3.548 жени биле на клиника за плодност. Резултатите покажуваат дека не постои значаен пораст со конзумацијата на антиоксиданти., кога ќе се споредат успешноста со стандарднапроцедура која вклучува и фолна киселина.

  apcinja
  Во процесот на оваа студија не е пронајден ниеден доказ кој говори дека антиоксидантите се корисни за жени кои се трудат да забременат. Во само 14 случаеви е дојдено до несакани ефекти како што се, губење на плодот и вонматерична бременост. Кај жени кои конзумирање антиоксиданти не се приметени негативни ефекти. Всушност, различните и бројни тестирања на антиоксиданти луѓето кое го изтражувале овој процес тешко можеле да направат споредување и не можеле да проценат дали еден антиоксидант е подобар од другиот.