ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Аспиринот ја поттикнува бременоста?
  Аспиринот ја поттикнува бременоста?

  Аспиринот ја поттикнува бременоста?

  Аспиринот ја поттикнува бременоста?

  Со забрзувањето на протокот на крвта низ матката, аспиринот ја зголемува шансата дека ќе дојде до зачеток, посебно во случаи на жени кои наводно доживеале спонтан абортус.

  Научниците од американскиот национален здравствен институт, откриле дека лекарите во САД, нечесто го препишуваат аспиринот на жени кои доживеале спонтан абортус или пак на свет донеле мртвородено дете, а сакаат повторно да забременат. Сепак, стручните лица немаат најдено доказ кои би го поктрепиле ставот дека аспиринот поттикнува плодност.

  Поради тоа, националниот здравствен институт, спровел истражување во кое учествувале повеќе од 1000 жени со исти индикации. Тие се поделени во две групи, при што во едната група секојдневно им давале мала доза на аспирин за да ја поттикнат бременоста.

  Поради тоа, националниот инстиут направил истражување во кое учествувале повеќе од 1000 жени со исти индикации. Тие се поделени во две групи, со што едната група секојдневно примала мала доза на аспирин, а другата група пиела апчиња чија крајна цел била пласибо ефект. Во текот на наредните 6 месеци, учесниците на студијата пробале да останат бремени.

  Резултатите од истражувањето покажале дека 78 проценти од жените забремениле за време на истражувањето.

  Сепак, и жените со пласибо група во голем број забремениле-дури 66% од нив.

  Авторите на студијата сметаат дека аспиринот го забрзува протокот на крвта низ матката, со што има можност за зголемување на шансата за бременост.