ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Баби, дедовци и внуци
  Баби

  Баби, дедовци и внуци

  Односите меѓу членовите на семејството може да бидат хармонични, но во повеќето случаи тие се исполнети со несогласувања и недоразбирања. Ова особено се однесува на млади брачни двојки и нивните односи со постарите лица …

   

  Баби, дедовци и внуци

  Не треба да бидете изненадени кога лицето на башето мало едноставно може да се израдува кога ќе кажете: “Ајде да одиме кај баба и дедо!”. За бабите и дедовци, внуците претставуваат враќање на младоста и шанса повторно да се вратат во светот на детството и фантазијата, недопрена од стресот на воспитувањето на детето. Сепак, тие често имаат способност да го “расипат” детето со претерување и попуштање и да дозволат да “им се качат на глава”. Од друга страна, родителите подоцна имаат многу проблеми да ги вратат во ред и да ги натераат да се однесуваат кон родителските, а не според правилата на баба и дедо. Не дозволувајте бабите и дедовците да се оправдаат со познатата реченица: “Мислевме најдобро …” бидејќи вие и вашиот сопруг од тоа немате ништо. Она што тие мислат дека е најдобро не мора да одговара на вашите сфаќања. Сепак, во интерес на детето е да живее и да се развива во хармоничен амбиент, па затоа е многу важно бабите и дедовците да знаат до каде можат да одат, бидејќи инаку неизбежно ќе влезете во конфликт!

  1. Се согласувам со ставовите

  Во секој случај, родителите на бебето треба добро да размислуваат за тоа дали воопшто треба да ги ангажираат бабите и дедовците за чување на детето, бидејќи некои постари двојки едноставно не се во добра форма и не треба повеќе да ги оптоварувате. Освен тоа, справувањето со родителите често бара посебен степен на “дипломатија” и “преговарачки вештини”, бидејќи вашите идеи и нивните идеи за воспитување често се разликуваат во целост. Затоа, ве советуваме да поразговарате со нив пред да го дадете детето “баба сервис”, и да им дадете јасно до знаење што е дозволено детето, а што не е. Инаку, секој пат кога ќе земете дете од “баба јасли”, ќе треба да “исправте криви дрини” и да го вратите детето на старата патека. Затоа, обрнете внимание на следново:

   

  * Нека станот е безбеден

  Ставете пластичните штитници во приклучоците и отстранете ги кристалните вазни и други тешки и кревки предмети од местото каде што децата може да ги фатат. Исто така е практично и кочница за фиоките, што често не ги отварате. Ситните работикако копчиња , перли ставете ги на безбедно, како и лековите. Затворете ги средства за чистење и други опасни материи. Ако децата можат да се качат на оградата на терасата, држете ја вратата на терасата затворена постојано.

   

  * Исхрана

  Објаснете и на бабата (бидејќи најчесто е одговорна за хранење на детето) што детето може да го јаде, особено ако е чувствително на одредена храна. Проверете дали имаат доволно високо столче за дететео и пластичен прибор за јадење. Ако не, обидете се да им обезбедите сè што им е потребно.

  * Грижа

  Обидете се да им оставите на вашите родители со сè што им е потребно за да се грижат за вашите деца: доволно пелени, креми за мачкање, влажни марамчиња и други хигиенски предмети.

   

  * Спиење

  Детето мора да се придржува до одреден режим на спиење и додека кај бабат и дедото. Ако го променат ритамот, или се навикнат на поинаков “ритуал” при спиење, ќе имате проблеми со враќањето на стариот. Не заборавајте да му го оставите на вашето дете неговото омилено кадифено мече или ќебе, без која не може да спие дома, и да им објасните на своите родители на каков редоследот е детето навикнато.

   

  * Играње

  Кажете им на своите родители со што можат да го смират детето и да му го свртат вниманието кога е тажно или незадоволно. Запознајте ги кои играчки се опасни за нивните внуци. Покрај тоа, корисно е за детете кај бабат и дедото да има играчки што ќе стојат таму на одредено место, затоа што повеќето мали деца се разочарани кога не ја наоѓаат својата омилена играчка на местото каде што ја оставиле.

  Бабата и дедото треба да бидат облечени комотно во текот на играта со внуците, така што да нема проблем ако нешто е непредвидено се случи. Најдобро е да се заклучи вратата на бањата, бидејќи децата сакаат да си играат со вода. Ако бабите и дедовците ги следат овие совети, ништо нема да застане на патот да поминат убаво попладне со нивните внуци.