ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Бебето го препознава мирисот на мајката уште од раѓање
  Бебето го препознава мирисот на мајката уште од раѓање

  Бебето го препознава мирисот на мајката уште од раѓање

  Бебето го препознава мирисот на мајката уште од првиот ден. Тој препознатлив мирис го смирува и затоа е важен контактот кожа на кожа од моментот кога бебето ќе дојде на свет. Дури и неколку години подоцна, детето сеуште ќе го преферира Вашиот мирис и тој ќе го смирува повеќе од било што друго.

  Кога бебето почнува да препознава мириси?

  Сетилото за мирис се развива веќе во бременоста. Околу 28-та недела од бременоста, бебето може да ја намириса плодовата вода со која е опкружено во матката. После раѓањето, бебето знае да го препознае Вашиот единствен мирис и го смирува допирот со Вашата гола кожа.

  После само eдно доење, бебето ќе знае да препознае кога ќе го земете во раце и приближите до дојката

  Не е само бебето тоа кое препознава мирис и допир. Многу е веројатно дека после само еден час од породувањето и Вие ќе знаете да го препознаете своето бебе по мирисот.

  Многу студии покажаа дека моќта на мирисот е неверојатна. Бебињата кои имаат можност да поминуваат повеќе време со своите мајки со контакт кожа на кожа и додека цицаат помалце плачат и освен што имаат подобар имунитет, тие се посмирени и порасположени.

  Важно е и мајката да биде опуштена, да сфати дека плачењето е нормално во првите недели и да не се вознемирува. Како што бебето знае да ја смири мајката така тоа може и да ја вознемири.