ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Бебињата знаат што ни се допаѓа најмногу
  Бебињата знаат што ни се допаѓа најмногу

  Бебињата знаат што ни се допаѓа најмногу

  Кога ќе се загледате во очите на бебето ви се чини дека, е невозможно да откриете   што се случува во неговото главче. Сепак, истражувањата покажуваат дека вашето дете многу добро знае што се случува во вашата глава.

  Бебињата постојано го скенираат светот околу нив и следат што се случува, децата на возраст до осум месеци ги следат настаните што се повторуваат, според новата студија објавена во јули во списанието Infancy. Важно е да работите нешто постојано три или четири пати по ред, велат научниците. На пример, ако неколку пати по ред, земете јаболко од садот за овошје, вашето бебе ќе протумачи дека сакате јаболка. Ако направите нешто друго, на пример, да земете круша, детето нема да го земе како нешто важно и ќе го отфрли вашето земање круша.

  “Со други зборови, доколку ја прекинете рутината, тие знаат дека вам тоа не ви се допаѓа”, вели Лео Јиан, ко-лидер на истражувачкиот и вонреден професор по психологија на Универзитетот на Мисури-Колумбија.

   

  Оваа најнова студија покажува дека малите деца, сепак, можат да гледаат во друга перспектива, иако повеќето од нив сега се убедени дека ги разбираат само децата на возраст од четири години. Претходните истражувања покажаа дека бебињата можат да “читаат” други луѓе од 18 месеци. Научниците се надеваат дека во иднина подобро ќе истражуваат како бебињата ги перцепираат изборите на другите луѓе во однос на возрасните.

   

  Детскиот свет не е лесен за истражување, не можете да им дадете на бебињата да пополнат анкетата. Затоа научниците мора да ги набљудуваат и анализираат сето она што го виделе бебињата. Тие ги проучувале бебињата додека гледале жена која земала кадифена играчка, патка или куче и ја гледале 50 проценти повеќе кога отстапувала од примерокот. Со други зборови: бебето посветува поголемо внимание на вас отколку што мислите.