ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Близината од првиот допир и поглед
  Близината од првиот допир и поглед

  Близината од првиот допир и поглед

  Веќе при првиот контакт со новороденчето, мајката инстинктивно го помирисува и го бакнува, а тоа не функционира само поради односот што е создаден помеѓу неа и детето во моментот на раѓањето.

  Веќе на првиот контакт со новороденче, мајката инстинктивно го мириса и го бакнува, тоа е сосема природно. Меѓутоа, тоа не е само поради односот кој е создаден за време на раѓањето меѓу неа и детето, туку и поради одредени биохемиски реакции.

  Британските експерти го споредуваат ова однесување со однесувањето на животните кои им даваат живот на младенчињата и потребно е многу време да ги лижат. Со сите свои сетила, животното го апсорбира мирисот, вкусот, звукот и допирот на неговото младенче, потврдувајќи дека токму тоа е нејзино чедо.

  Слично работи и мајката која го носи бебето на светот. Таа го гали, мази, ја испитува мекоста на бебешката кожа, ги брои прстињата, се восхитува на новороденчето и бара сличности меѓу него и членовите на семејството, на пример, какво носе има, коса, очи.. По првиот бебин плач, мајката ќе го запомни тој звук и ќе го разликува од плачот на другите бебиња.