ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Бременост со хипертензија
  Бременост со хипертензија

  Бременост со хипертензија

  Хипертензијата во бременоста носи голем ризик и неопходно е да се контролира. 

  Може да се појави само за време на бременоста или е хронична, а се зголемува по породувањето. Двете ситуации мора да се третираат одделно, бидејќи притисокот може да и наштети на мајката (како секој човек кој има хипертензија) и на бебето (крварење во плацентата, рана смрт на фетусот).

  Освен редовното земање на лекови кои може да се консумираат за време на бременоста, исто така е неопходно да се има диета, умерено движење и почести UZ контроли.

  Ако крвниот притисок продолжува да расте, ќе се појави прееклампсија. Ова е состојба во која, покрај хипертензијата, постојат и отоци на нозете, како и протеини во урината, а тоа, повторно, укажува на оштетување на бубрежните тубули.

  Симптоми на прееклампсија во бременоста

  Ако прееклампсијата не престане, може да се појави најтешка форма, што е еклампсија. Потоа бременоста мора да заврши веднаш зашто мајката и фетусот повеќе не се компатибилни, а фетусот и плацентата, како индуктори на болеста, мора да се отстранат.

  Кај хипертензијата за време на бременоста, обично се случува бавен раст на фетусот, а подоцна и до намлување на плодовата вода, што значи апсолутен крај на бременоста.