ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Чести прашања за вонтелесното оплодување
  често поставувани прашања за вонтелесното оплодување

  Чести прашања за вонтелесното оплодување

  Чести прашања за вонтелесното оплодување

  Скоро 12 проценти од испитаниците сметаат дека вонтелесното оплодување е единствен начин за лечење на стерилитет и дека тоа е единствениот начин како можете да се решите со проблемот, бременост. Загрижувачки е податокот дека повеќе од 14 проценти, мислам дека неплодноста е наследна болест.
  Дали е вонтелесното оплодување, единствено решение за стерилитет?
  Не сите парови мора да одат на VTO, некои парови проблемот го решаваат со инсеминација, постапка кој се прави со примерок од сперма кој директно се вбризгува во матката на жената. Некои од паровите, пред инсеминација внесуваат хормонски терапии или апчиња. Доколку, парот има три неуспешни инсеминации, се почнува процесот на вонтелесно оплодување.

  Колку трае целата постапка?
  За вонтелесното оплодување не е потребно лежење во болница. Целата постапка трае 15 дена а исчекувањето за резултати е исто толку дена. Често, иако сите услови се исполнети, организмот спремен, ембрионот од добар квалитет, сепак не доаѓа до зачеток. Како и зошто? Медицината сеуште го нема тоа утврдено. Вонтелесното ополодување секаде во светот има успешност околу 27 до 33 %.
  Колку ембриони се враќаат во матката на мајката?
  Во матката се оставаат максимум три ембриони, поради страв од мултибременост. Остатокот на ембриони многу парови ги замрзнуваат. Оние парови кои немаат доволно средства за замрзнување, ембрионите ги уништуваат, па доколку не успее вонтелесното оплодување, циклусот се повторува.