ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Четиримесечно бебе
  Четиримесечно бебе

  Четиримесечно бебе

  Четиримесечно бебе

  Секој почеток е тежок, па и подигнувањето на детето. Сега, поголемиот број на мајки можат да земат звид, со оглед на тоа дека ритамот за спиење и хранење на бебето за одредено време полека се стабилизира.

  Во второто тромесечие од животот, бебето не добива на тежина како на почетокот, но затоа, психомоторниот развој се интензивира. Бебето почнува да се разликува преку денот и ноќта. Преку ден е поголемиот дел будно а во текот на ноќта спие.

  Полека запознајте го светот околу себе, а вие ќе имате големо задоволство да приметите како нејзиниот круг на интересирање не е ограничен само на она што го гледаат пред себе, туку интензивно да ги прати случувањата во околината. Се врти по предметите и звуците

  кои што им привлекуваат внимание.

  Најчести грешки

  Многу родители мислејќи дека нивното дете е посебно и поразлично од останатите деца, претеруваат со пофалбите, што може да има негативни последици.

  Што не треба да се избегнува:

  Сеуште е рано бебето да се исправа. Некои бебиња на свои 4 месеци можат за момент да се потпрат на нозете и да застанат исправено, но тоа трае многу кратко бидејќи веднаш паѓа. Ова може да ги импонира родителите . Меѓутоа, треба да е обратно, ова е доказ дека бебето сеуште не може да стои па затоа и не треба да се форсира. Ќе биде сосема доволно доколку седи под агол од 45 степениво носилка или количка.

  Бебето не теба да се вози во кола само на задното седиште. Па дути и ако имате најдобрата лежалка која цврсто сте ја фиксирале за задното седиште. До бебето би требало да седи една возрасна особа или пак постаро дете.

  На бебето сеуште не треба да му се дава цврста храна, а кога е во прашање храна која не е млечна и овошните сокови,препораките на светстака здравствена организација е дека постепено треба да се воведат помеѓу четирите и шест месеци.