ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Читајте им на бебињата
  Читајте им на бебињата

  Читајте им на бебињата

  Само 15 минути читање дневно му овозможува на детето за една година да слушне 1.000.000 зборови – велат од УНИЦЕФ.

  Родителите би требало на децата да им читаат книги и да разговараат со нив уште од првиот ден, затоа што слушањето на зборови помага да се изгради богата мрежа на зборови во бебешкиот мозок – соопштува УНИЦЕФ.

  -Родителите и старателите треба што повеќе да разговараат со бебињата, да им пеат песнички и да им читаат книги. Само 15 минути читање дневно му овозможува на детето за една година да слушне 1.000.000 зборови.

  Со читањето се воспоставува врска помеѓу работите кои бебето најмногу ги сака, а тоа се родителскиот глас и сликите од книгите. Кога тие му читаат, пеат или му зборуваат, тоа слуша многу различни емоции и звуци, што го поттикнува да гледа, покажува, допира и да одговара на прашања. Стручните лица велат дека тоа влијае на развојот на вниманието, способноста за размислување, учењето на јазик и воспоставување на блиски односи со другите.