Чудесна мешунка: Чувар на здравјето на трудницата и бебињата
Чудесна мешунка: Чувар на здравјето на трудницата и бебињата
Во комбинација со житарки и орешести плодови, овој мешункаст плод е извор на билни протеини. Лековит и делотворен, за трудниците претставува одличен природен извор на железо, фолна киселина и билни влакна за регулирање на проблемите соо варењето.
Го намалува ризикот од срцени заболувања и поттикнува варење на храната
Грашокот содржи магнезиум кој е многу важен за здравјето на срцето. Со оглед на неговите вкусни срнца има калиум, помага и во намалување на крвниот притисок.
Грашокот содржи:
Протеин, фолат, влакна, грозје, цинк, бакар, фосфор, калиум, магнезиум, манган, витамин К, витамин Ц, витамин Б1, витамин Б6. Она што грашокот го чини посебен помеѓу останатите мешункасти плодови е што содржи и супстанца која го поттикнува лачењето на хормонот допамин.
Грашакот го зголемува имунитетот. Има големо количество на бакар кој придонесува креирање на бели крвни зрнца кои се борат против разни патогени и слободни радикали.
Со оглед на тоа дека грашокот изобилува со железо, помага во зајакнување на крвта и ја спречува анемијата но и ја поддигнува енергијата.
Грашокот ги заштитува и трудниците и бебето. Заблагодарувајќи на витаминот Б9, грашокот е намирница која во исхраната на трудниците мора да се вметне. Фолатот го чува здравјето и на бебето и на мајката и ги намалува компликациите кои може да се појават во бременоста. Овој витамин е потребен на организмот и за креирање на крвни црвени зрнца, за функција на метаболизмот и подобра работа на нервниот систем.
Грашокот помага и во одржување на здрава и телесна тежина. Конзумацијата на младиот грашок сигурно нема да ја загрози добрата линија. Доколку изедете 100 грама варен грашок, во организмот ќе внесете само 60 калории.