ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Дали бебето за време на сонот треба да носи цуцла?
  Дали бебето за време на сонот треба да носи цуцла?

  Дали бебето за време на сонот треба да носи цуцла?

  За оние бебиња на кои цицањето им претставува задоволство и кои помеѓу останатото имаат потреба за тоа и покрај нутритивните потреби, цуцлата може да биде корисна додека спие.Доколку го доите бебето, почекајте да помине еден месец од неговото раѓање за да поченете со давање цуцла. Ова е важно, бидејќи треба да бидете сигурни дека сте воспоставиле навика за доење, но никако немојте да дозволите цуцлата да биде замена за доење. Лулајте, пејте и мазете се со своето бебе додека го успивате. Изгаснете го светлото и пуштете тивка музика. Но, пред да заспие, бидете сигурни дека е сито. Кога се работи за тоа дали да се користи цуцла додека детето спие, постојат многу кои се против но и оние кои се за. Некои студии утврдуваат дека цуцлата во текот на сонот може да го спречи синдромот на “изненадна смрт” (SIDS). Од друга страна, оние бебиња кои користат цуцла и после шест месеци, склони се кон добивање на инфекција на увото, габична инфекција како и инфекција на цревата.

  cucla
  Зависноста од цуцла може да има и лошо влијание врз родителите. Плачот и пронаоѓањето на цуцлата во текот на ноќта знае да биде навистина многу исцрпувачки.
  Од друга страна доколку вашето бебе е преладено или пак тешко дише низ нос, ќе биде многу тежок периодот за бебето кое е зависно од цуцла.
  Доколку го одвикнете вашето дете од цуцла до петтата година, нема да мора да се грижите за тоа дали долгорочно ќе има дентални проблеми. Причината за тоа е што во тие години детето има млечни заби, додека трајни заби најчесто не се појавуваат до шестата година.
  Затоа, не заборавајте да посетите стоматолог доколку вашето дете е зависно од цуцла, со цел избегнување или навремено санирање на потенцијалните проблеми.