ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Дали бројот на заразени лица со морбили е доволен за прогласување на епидемија?
  Дали бројот на заразени лица со морбили е доволен за прогласување на епидемија?

  Дали бројот на заразени лица со морбили е доволен за прогласување на епидемија?

  Дали бројот на заразени лица е доволен за паника, прогласување на епидемија или само предупредување на вакцинација? Ставовите на народот по ова прашање оди од една во друга крајност. 

  Она што велат најновите иноформации е следното. 

  Регистрирани се 12 нови случаи на морбили. Пет од заразените со мали сипаници се деца, а еден е возрасен. Ниту едно од децата не билo вакцинирано.

  Неофицијално од Министерството велат не ја исклучуваат можноста уште денеска да се прогласи епидемија на ниво на Град Скопје.

  Новите случаи на морбили доаѓаа од Чаир, Бутел, Гази Баба и Шуто Оризари.

  Во институтот за јавно здравје минатата недела беа потврдени два нови случаи на морбили или мали сипаници и тоа на дете на 2,5 годишна возраст од Куманово и жена на 32 годишна возраст од Шуто Оризари. Овие лица немале никалов контакт со претходно заразените од морбили и истите не биле вакцинирани. 

  15.000,00 деца не се вакцнирани, потврдија последните контроли на Центарот за јавно здравје кои се на возраст до 14 години. Додека пак само 310 биле вакцинирани. Властите најaвуваат засислени контроли за картоните за вакцинација кај децата и контрола при упис на децата во градинките. 

  Дали сето е ова е правилно или не незнаеме, но мислењета кои кружат низ социјалните медиуми се многу различни. Некои сметаат дека сето ова е само апсурд, некои сметаат дека е резултат на лоша кампања. 

  Со мислењето се оди и дотаму што некои сметаат дека сета оваа фама која се крева е резултата на вишокот на вакцини, дека бројот на заразени не е доволен за волкава паника и прогласување на епидемија, други пак сметаат дека родителите се криви што не ги вакцинираат своите деца, и дека сетоа ова е резултата на недоволно ажурни родители. 

  Кој став е најточен не знаеме, но кое е вашето мислење?