ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Дали ушињата на бебето се чистат со стапчиња
  Дали ушињата на бебето се чистат со стапчиња

  Дали ушињата на бебето се чистат со стапчиња

  Може ли да ги исчистам ушите на моето бебе со моите стапчиња за уши?

  Сигурно сте се запрашате дали можете да ги исчистите ушите на вашето бебе со стапчињата што ги користите, и ако не можете, како можете да ги исчистите?

  Никогаш не ставајте стапче или нешто друго во ушниот канал на вашето бебе. Можете лесно да го пробиете тапанчето на бебето. Восокот е природна заштита на ушниот канал и обично нема потреба да се чисти.

  Ако сте загрижени за зголемената количина на восок во ушите на бебето, консултирајте се со доктор. Ако се натрупа толку многу восок така што докторот не може да ја види мембраната (што мора да се направи кога ушите се проверуваат за инфекција), тогаш лекарот ќе го отстрани. Во спротивно, восокот на крајот ќе излезе. Ако го притиснете со стапчето, само ќе го притиснете восокот во увото на бебето.

  Наместо тоа, едноставно исчистете ги надворешните делови од ушите на бебето со нанесување малку масло на стапче или навлажнување на мека крпа со топла вода.

  Сакаме нашето девојче да носи обетки, но не знаеме дали дупчењето на ушите е безбедно?

  Некои родители ги дупчат ушите на бебето уште додека е новороденче, за што нема страв од медицинската страна. Меѓутоа, самата постапка носи одреден ризик.

  За “операција” на дупчење на ушите, потребна е посебна опрема, како и обучен персонал кој знае како да работи со мали деца и бебиња.

  На пример,пиштолите за бушење на ушите не можат да се стерилизираат, што значи дека можна е можна инфекција од хепатитис или друг вирус. Ако сакате да му ги дупчите ушите на вашето бебе, најбезбедна опција е да го прашате вашиот педијатар да го стори тоа со игла.

  Еве што треба да знаете пред да одите во ушите за дупчење:

  Дупчењето на ушите најчесто се врши без анестезија, бидејќи само дупчењето боли помалку од инјектирање (со анестезија). Ако сакате, може да му дадете на бебето мала количина на ацетаминофен или ибупрофен пред постапката.

  Не заборавајте дека бебето постојано ќе ги допира ушите и раната, што лесно може да предизвика инфекција. За да го спречите ова, околу раната поминувајте со алкохол или хидроген неколку пати на ден (или онолку често колку што препорачува вашиот лекар).

  Обрнете внимание на зголемената црвенило или било какви промени на раната што може да укажуваат на инфекција.

  Исто така е можно детето да добие алергиска реакција на металот откако ќе ги ставите обетките во увото. Ако имате осип околу раната, мора да ја отстраните обетката.

  За да се избегне ова, бидете сигурни дека деловите кои допират на кожата се од нерѓосувачки челик или 14-каратно злато. Ако осипот не се повлече, тогаш детето најверојатно нема да може да ги носи обетките.