ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Дали вашето бебе јаде од подот?
  Дали вашето бебе јаде од подот?

  Дали вашето бебе јаде од подот?

  Детето не размислува за какви бактерии може да ги собере од подот и не се грижи за тоа. Не грижи се ни Вие, барем не премногу. Секако дека на подот во куќата има прљавштини, колку и да го чистите, но не во голем број. И овие се главно прашини на кои вашето бебе е изложено пред, особено ако често си игра на подот, како што и треба. Ова значи дека овие прашини обично не се опасни и дека изложеноста на имунолошкиот систем на бебето на такви прашини може само да придонесе за зајакнување на неговата отпорност. Во тоа, дури и прашините што ги добива (буквално) од подот во соседството или во градинката може да помогнат.

  Останете мирни и не реагирајте кога ќе видите дека  јаде од подот (дури и кога подот не е доволно чист за да  јаде). Нема потреба да се води војна против бактериите со антибактериски течности или марамчиња, и да скокате од столот секој пат кога бебето ќе земе бисквита што паднала на тепиотх и останала таму повеќе од пет секунди.

  Кога станува збор за времето која храната ќе ја помине на подот, важно е да се нагласи дека бактериите ќе ја добијат трката колку и да бидете брзи. Бактериите може да се залепат на храната, која паѓа на подот во еден илјадити дел од секунда (се разбира, колку подолго е наподот толку повеќе бактерии ќе се залепат за неа). Затоа, не е важно колку долго бисквитот стоеше на подот (сигурно тоа ќе има бактерија), туку дали детето од овие бактерии ќе се разболи. И тоа зависи од условите на површината (каде сенаоѓа,  дали е влажно, што стоело на неа пред тоа, итн.).

  Затоа скокнете и земете го парчето бисквита што стоело на подот неколку дена, а се подготвува да го стави во устата, или парче од банана со денови која била под столот за хранење. – бидејќи бактериите на влажната подлога брзо се размножуваат.

  Исто така е ризично кога детето зема објект од земја надвор од домот, каде што има поопасни бактерии, како на пример, оние од кучешки измет. Пред да му дозволите на вашето бебе да ја стави во устата паднатата цуцла, шише или гума за заби кога сте таму, прво измијте ја со  вода или избришетеја  со влажно марамче.

  Земањето на храна од подот нема да биде безбедно, исто, ако во вашата куќа има боја со олово кои на  бебињата можат даим  влезат во устата со храна земена од подот. Бидете сигурни да ги отстраните таквите бои, а во меѓувреме земете му го бебето од бисквитот пред да го стави во устата.