ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Дали ви е потребна посебна грижа за папокот на вашето бебе
  Дали ви е потребна посебна грижа за папокот на вашето бебе

  Дали ви е потребна посебна грижа за папокот на вашето бебе

  Како да се грижите за папочето на бебето?

  Папочната врвца се сече и се врзува при раѓање. По напуштањето на породилната болница, обично се гледа папочна врвца која се суши и исчезнува до десеттиот ден од животот. Во првите неколку дена, по враќањето дома, за папокот на бебето треба да се грижи патронажната сестра и да ви покаже како да го направите тоа. Таа ќе ве запознае со основните мерки што треба да ги знаете за да не дојде до инфекција на папочната врвца.

   

  ПОСТАПКА:

   

  1. Откачете го завојот од папокот и фрлете го.

   

  2. Земете стерилна газа и натопете ја со повидон-јод.

   

  3. Исчистете ја раната од папочната врвца со повидон-јод.

   

  4. Фрлете ја употребената газа и земете друга, потопена со јод.

   

  5. Исчистете ја околината со повидон-јод.

   

  6. Повторете се  уште еднаш.

   

  7. Ставете сува газа на папокот и завој  и преврзете со поголема сува газа во “бебето” (замолете ја патронажната сестра да ви  покаже).

   

  Ако папокот е влажен или има црвенило или гранули, белкасти гранули(како мал бел карфиол) треба да се јавите на педијатар во здравствениот центар.

   

  Со што да го негувам паопчето на  новороденчето?

  За нега за папокот, доволен е само јод. Антисептичниот (жолт) прав веќе не се користи, а 3% хидроген се користи од страна на педијатри и патронажните сестри во случај на инфекција или појава на грануломи.

   

  Кога на бебето ќе му падне  папочната врвца?

  Ова е релативно: кај некои бебиња, папокот паѓа за 3 дена, а кај некои за две недели. Сите оние чии папочни врвци што не паднале за две недели треба да бидат испитани од страна на педијатар. Во никој случај не се обидувајте да го повлечете папочето или на друг начин да го остраните. Кога врвцата  е сува, ќе падне. Кога тоа ќе се случи, папочната рана треба да се лекува уште неколку дена.

   

  Ако папокот не падне на време, што да правиме?

  Постои можност дека бебето има фистули (мали канали кои го поврзуваат мочниот меур) или дека постои инфекција што педијатарот ќе ја препознае и правилно ќе ја лекува.

   

  Може да настанат компликации ако папокот не се одржува правилно?

  Да, може да има компликации. Најчести се црвенилото околу папокот, потоа непријатниот мирис и изгледот на секрецијата – кога папокот е навлажнувачки. Веднаш треба да се јавите кај лекар кој, покрај локалната грижа, ќе ја утврди и антибиотската терапија за вашето бебе. Веднаш штом ќе забележите црвенило или дека папокот е навлажнувачки, контактирајте го лекар веднаш, бидејќи тоа се сигурни знаци на инфекција и треба да бидат лечени навреме.

   

  Што е тоа папочна кила?

  Папочна кила е безболен раст околу папокот. Во голем број случаи, ниту терапија, ниту операција не е потребна, бидејќи исчезнува до втората година од животот на бебето. Доколку хернијата не се повлече во третата година на бебето, лекарите, најверојатно, ќе ја отстранат хируршки .