ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Децата во кревет не смеат да одат со мобилни телефони
  Децата во кревет не смеат да одат со мобилни телефони

  Децата во кревет не смеат да одат со мобилни телефони

  Претставниците на британското Министерство за здравство дадоа насоки за заштита на децата

  Официјалните претставници на британското Министерство за здравство издадоа препораки за заштита на децата од прекумерна употреба на мобилни телефони и други електронски уреди. Овие упатства следеа неколку дена по објавувањето на извештајот на парламентарната комисија за наука и технологија, посочувајќи дека нема квалитетни придобивки од времето поминато пред екранот за децата.
   
  Официјалните претставници на Министерството ја истакнаа потребата од акција за заштита на младите луѓе во кои треба да се вклучи владата, социјалните мрежи и технолошките компании.
   
  Меѓу другото, тие ги покануваат производителите доброволно да потпишат кодекс на однесување за детска заштита на Интернет и пред евентуалното воведување на нови закони. Во согласност со препораките на парламентарната комисија, тие, исто така, побараа учество во истражувањето.
   

  Исто така, во извештајот се наведува дека продавачите треба да се осигураат дека потрошувачите се свесни за безбедносните ризици за децата.
   
  Тимот на Министерството за здравство изјави дека нема доволно докази за давање прецизни упатства за тоа колку долго децата треба да поминат на Интернет или пред екранот, но дека одредени насоки може да се дадат врз основа на некои општи знаења.
   
  Тие се потпираа на некои општи параметри со кои може да се утврди дека прекумерната употреба на електронски уреди влијае врз активностите на децата, вклучувајќи го и спиењето.
   
   
  Децата имаат потреба од доволно квалитетен сон. Оставете ги телефоните надвор од собата кога спиете.
   
  Разговарајте со децата за споделување фотографии и информации на интернет и поучете ги како понекогаш може да се манипулира со овие работи.
   
  Осигурајте се дека Вие и Вашите деца сте информирани и дека ги почитувате училишни политики во врска со употребата на електронски уреди.
   
  Направете пауза по неколку часа седење или лежење пред екранот.
   
  Советувајте ги децата да не го гледаат екранот додека ја минуваат улицата или прават нешто за што е потребно нивно целосно внимание.
   
  Разговарајте со своите деца за тоа што го гледаат. Промена на однесување може да биде знак дека тие се вознемирени – бидете сигурни дека тие знаат дека секогаш можат да ве контактираат ако се чувствуваат непријатно од некоја содржина или од социјалните мрежи.
   
  Не употребувајте електронски уреди за време на оброкот, за да може да зборувате лице-в-лице со децата и да обрнувате внимание на нив.
   
  Обидете се да ги користите функциите на некои уреди и платформи кои ви дозволуваат да го следите времето поминато користејќи ги.