ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Деформитети на ‘рбетниот столб: Кифоза кај децата – симптоми и лечење
  Деформитети на ‘рбетниот столб: Кифоза кај децата – симптоми и лечење

  Деформитети на ‘рбетниот столб: Кифоза кај децата – симптоми и лечење

  Поради неправилното седење во школските клупи, пред компјутерите и честото гледање во мобилниот телефон, кифозата денеска е доста присутна кај децата на школска возраст.

  Кифозата е нарушување на ‘рбетниот столб кај кое има преголемо испакнување на ‘рбетот наназад, што предизвикува голема закривеност на грбот.

  Кога и поради што се јавува кифоза?

  Кифозата е доста присутна кај децата на школска возраст, поради неправилното седење во школските клупи, пред компјутерите и честото гледање во мобилниот телефон. Вообичаено е еден деформитет, во овој случај кифоза, со себе да привлече и настанување на лордоза.

  Често се јавува и како последица на забрзан раст и недостаток на физичка активност.

  Како да препознаете кифоза?

  Основни карактеристики се:

  -главата е свиткана нанапред;

  -рамениците се поместени нанапред;

  -подгрбавеност во делот на грбот;

  -вовлечени гради;

  -изразена лумбална лордоза;

  -лопатките се истакнати и одвоени од‘рбетниот столб;

  -стомакот е испапчен и млитав;

  -колената се свиткани (хиперекстензија) и поместени напред.

  Како се лечи кифоза?

  Основната задача е најнапред детето да се научи што е правилна положба на телото, како и после вежбањето би вложило напор во оддржување на корегираната положба.

  Вежбањето се заснова на зајакнување на мускулите на грбот и трупот и истегање на мускулите на градниот кош.

  Се применува шрот метода и корегирано дишење за активација на предните дишни зони, кои во комбинација со вежбите даваат добри резултати.