ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Детските цртежи ја откриваат интелигенцијата на детето
  Детските цртежи ја откриваат интелигенцијата на детето

  Детските цртежи ја откриваат интелигенцијата на детето

  Можеби цртањето на детето за родителите е смешно, но нивниот “шик проблем” има сериозно скриено значење, според британските истражувачи.

  Британските истражувачи открија дека способноста за цртање на дете од четири години е солиден показател за неговата идна интелигенција.

  Со помош на родителите, психолози тестираа повеќе од 15.000 деца со четири, а потоа 14 години, оценувајки ги нивните цртежи на скала од 0 до 12.

  Воочен е “солиден” однос меѓу подобро оценети цртежи и резултати од тестови за интелигенција не само за четири годишниците, но и на 14-годишна возраст.

  “Тестот” нацртај дете “е дизајниран во 1920 година за да се процени на интелигенција на детето, така што се очекува врската помеѓу тестот и интелигенција на четири годишно дете”, вели водечкиот истражувач д-р Розалинда Aрден од Психијатарскиот Институт на Кралскиот колеџ во Лондон, додавајќи дека научниците се изненадени дека овој однос е забележан и 10 години подоцна.

  “Односот е цврст, и затоа нашите резултати се интересни, но тоа не значи дека родителите треба да се грижат ако нивните деца  слабо цртаат. Способноста за цртање  не ја детерминира интелигенцијата, постојат цела низа фактори, и генетски и социјални, кои влијаат на интелигенцијата “, рече таа.

  Цртањето е древна вештина, стара 15.000 години. Преку цртежот, ние се обидуваме да покажеме како мислиме “, изјави еден британски научник во изјавата за Би-Би-Си.

  “Способноста да се репродуцираат ликови е единствена човечка вештина и знак за когнитивни способности, на сличен начин како и пишувањето со кој беа трансформирани способноста на луѓето да складираат информации и со тоа да се изгради цивилизација”, објаснува таа.