ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Дијареа кај бебе
  Дијареа кај бебе

  Дијареа кај бебе

  Дијареата ја предизвикуваат повеќе различни бактерии и вируси и обично трае од 5 до 7 дена. Додека трае, се менуваат и цврстината и дневниот број на столици.

  Симптом на дијареата е зголемен обем на излезни производи со течна конзистенција. Можно е мирисот да биде посилен од обичаено. Ако се сомневате дека бебето страда од дијареа или ако забележите крв или слуз во изметот, обратете се до лекарот.

  1.Употребувајте памучни перничиња и топла вода при менувањето пелени за да ја намалите иритацијата на областа за време на зачестените реинсталации на пелена.

  2.Бебето треба да внесува лесни оброци и повеќе течности. Мајките кои дојат треба да го зголемат бројот или времетраењето на подоите за бебето да биде снабдено со течности. Ако бебето го храните со адаптирано млеко, во водата ставајте двојно помала количество за растворање. Дајте му на бебето шише со педијатриски електролитен раствор. Кога ќе се зголеми интревалот меѓу дијареичните столици, полека почнете со повторно внесување на цврста храна, ако бебето е стигнато до тој стадиум.

  3.Внимавајте на знаци на дехидрираност.

  4.Додајте малку јогурт во оброкот на бебето. Активните култури во јогуртот ќе помогнат во враќањето на првобитната столица.