ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Дисциплината не е казна
  Дисциплината не е казна

  Дисциплината не е казна

  Генерации и генерации на родители стигнаа во верувањето дека меѓу зборовите дисциплина и казнување стои знак за еднаквост, и затоа не треба да бидеме изненадени што доаѓаат генерации на деца кои не знаат за системот на вредности на сопственото семејство. Како резултат на тоа, имаме незадоволни родители и незадоволен деца, како и ризикот дека сето ова, ако не се менува перцепцијата, ќе се пренесува до следната генерација. Дисциплина велат психолозите треба да има за цел да ги учат децата како да се справат со своите чувства, импулси, желби, потреби и да ги научи да се вклопат во општеството.

  Детето треба да научи како да донесува вистински одлуки, затоа што сака да го направи она што е добро, а не да се избегне казна. Конзистентност со многу љубов и сила, е единствениот начин да се поттикне вашето дете да направи она што се очекува од него. Позитивниот пристап е помалку стресен и за детето и за родителот, но бара трпеливост. На долг рок се постигнат саканите резултати, детето треба да биде мотивирано од љубов, а не од страв, па тоа ќе биде послушно поради желбата да им удоволи на возрасните.

  Но, ова е лесно да се каже, а за да се спроведе, еве совети за тоа како да се справите со деца од различни возрасти.

  Бебиња под една година

  Додека детето е вака мало, сите обиди за дисциплина се залудни, но исто така може да бидат штетни. Бебето не е во состојба да се мисли однапред, да ги разбира своите желби, ниту пак да ги контролираат сопствените потреби, потребно е да го опсипувате со грижа и нежност, се додека не се сфати дека неговата околина е безбедна и дека секогаш ќе бидете таму за да го заштитите. Не дозволувајте да неутешно плаче затоа што тоа го прави не поради дрскоста и за ве изнервира, него затоа што му требате.

  Мали деца од 1 до 3 години

  На оваа возраст, детето е полно со живот и љубопитност. Учење преку допир, тестирање на работите околу вас и обидувајќи се да ги преместите своите и вашите граници, кои често завршуваат со големо наред, штета и повреди. Од моментот кога детето ќе прооди сака да ги прави работите на свој начин, па фрустрацијата е честа појава, бидејќи неговите способности и вештини се ограничени, и важно е да бидете помудри од него. Не водете безизлезни битки и да бидете доследни кога ќе кажете НЕ, додека не научи како да го промени своето однесување.

  Мали деца од 3 до 4 години

  Тригодишниците и четиригодишниците се совршено способни да ги разберат сите родителски барања и да ги предвидат последиците и резултатите од нивните постапки, па затоа треба тоа да го користите. На оваа возраст, детето сака да ги имитира другите, вклучувајќи ги и оние кои не се однесуваат убаво, но, исто така, ќе ја уживаат во голема мера пофалбата што ја добива кога го прави она што го сакате. Колку повеќе ќе го пофалите кога ќе го заслужи тоа, толку повеќе ќе се обиде да ви удоволи. Кога ќе стигнете до оваа фаза, сметајте дека сте направиле добра работа. Најважно е дека детето не треба да мисли дека нешто што го прави не е доволно добро бидејќи ќе престане да се обидува.

  Деца од 5 до 12 години

  Дури и најмладите деца во оваа категорија можат да ги разберат сите правила и ограничувања, но исто така и семејниот систем на вредности. На оваа возраст, тие почнуваат да ги гледаат работите од перспектива на другата личност, па затоа треба да им се објаснат индивидуалните реакции на возрасните. Дури и со тврдоглаво дете, а тие не се многу ретки, речиси може да се дискутира за се и некако тоа нека ви биде тајно оружје. Слушајте го она што го кажува, не ги игнорирајте ги неговите ставови, желби и потреби. Кога ќе сфати дека се грижите за неговите чувства, тој ќе почне да покажува интерес за вашите ставови и барања, и ова е најважниот чекор кон послушноста.