ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Доење и патување
  Доење и патување

  Доење и патување

  Со топлите пролетни и летни  денови , започнува сезоната на одмори и патувања. Мајките кои дојат често се  мислат дали треба да патуваат сами или со своето бебе и како патувањето може да влијае на детскиот развој и исхрана.

  Со внимателно планирање и навремена подготовка, сè поголем број на доилки одлучуват да патуваат. Ако добро го испланирате патот,на време ги направите сите подготовки, понесете сè што ќе ви треба и изберете соодветна дестинација, патот и периодот на доење може да понуди безгрижни моменти на добро заслужен одмор и релаксација во друштво на најблиските. Сигурно е дека ќе уживате најмногу ако го носите вашето бебе со вас, но постои и можност да патувате без него, а тоа да има негативен ефект врз исхраната.

  Во секој случај, патувањето не треба да биде причина за прекин на доењето и префрлување на вештачка храна.

  Патувњесо бебето што го доите

  Патувањето со бебето кое е цицае многу поедноставно за мајката и посигурно за бебето отколку патувањето со бебето кои се хранат со некоја од формулите за исхрана. И покрај фактот дека доењето е најдобра и најмногу оптимална исхрана на детето, затоа што мајчиното млеко е незаменлива храна којаги  содржи сите потребни состојки за раст, развој и заштита на бебињата, доењето има практични предности и е многу полесно, особено ако сте надвор од удобноста на сопствениот дом.

  Мајката која дои не мора да прави план пред патувањето којаи колку  формула за исхрана на бебето да понесе, не мора да се грижите дали на патот ќе биде во можност да го најдете истиот производ, колку шишиња и цуцли треба да спакува и на кој начин по патот ќе ги мие и стерилизира.

  Доењето го штити бебето од можни инфекции на патот

  Според препораките на Светската здравствена организација и УНИЦЕФ, бебињата до пет месечна возраст, доколку се дои, не треба дополнително да му давате течности дури и во топли денови. Така, доењето го штити бебето од можна контаминација на вода, во чии квалитет на патувањето никогаш не сте сигурни.

  Додека патувате, треба да внимавате да го одржувате нивото на лактација и да обезбедите доволно млеко за да го снабдите бебето со потребната храна и течности. Тоа ќе го постигнете со доење, секогаш кога бебето ќе побара. Организирајте си себе и на вашето бебе  тивко, изолирано место за доење, каде што ќе можете да се опуштите и да уживате во љубовта и блискоста што ја обезбедуваат моментите на доење.