ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Доење и по враќање на работа
  Доење и по враќање на работа

  Доење и по враќање на работа

  Без разлика дали мајката е вработена или пак не, секоја мајка и секое дете имаат со закон заштитено право на доење. Светската здравствена организација советуваат: Сите жени задолжително да дојат во првите 6 месеци, што значи дека на детето не треба да му се дава друга храна или течност освен мајчиното млеко, а потоа храната да почне да се прилагодува заедно со доење се до крајот на втората година.
  Доењето е многу корисен фактор
  За работодавачите
  -Децата кои не дојат почесто се разболуваат. Тоа значи повеќе отсуства од работа за мајката
  За мајката
  -Кај повремено ограничено разделување од детето може да се задржи посебна блискост
  -Таа знае дека нејзиното дете добива храна која е потребна
  – Го намалува стресот од заболувања кај детото
  – Го штити и своето здравје, бидејќи жените кои не дојат имаат зголемен ризик за рак на дојка и останати болести
  За детето
  -Тоа ја задржува сигурноста и има поголема блискост со мајката
  – Го зголемува имунитетот
  – Ја добива потребната храна и хранливи материи
  Додека сте сеуште дома и не сте започнале со работи, можете да започнете со 1-2 пати дневно да сочувате и припремате резерва од млекото. Во фрижидер, млекото можете да го чувате 72 часа.
  Помали порции мајчино млеко, замрзнете го на -18 степени и истотот можете да го чувате неколку месеци. За вадење на млекото можете да го коритите механички или електрични апарати. Постојат и дупли електрични апарати кои се полесни за носење, а со кои можете да извадите млеко од двете дојки истовремено.
  Kada je dijete starije od 6 mjeseci ono može umjesto majčinog mlijeka dobiti obrok dohrane. Napitke dijete u tom uzrastu može piti iz obične čaše; flaše ili šolje za učenje pijenja nisu potrebne.