ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Доењето може да го намали обемот на струкот кај мајката
  Доењето може да го намали обемот на струкот кај мајката

  Доењето може да го намали обемот на струкот кај мајката

  Сите знаеме дека доењето е најдобрата можна опција за бебето и неговото здравје и благосостојба, а сега науката покажа дека тоа може да влијае и на мајката и нејзиниот физички изглед.

  Доењето на бебето е еден од покомплицираните делови од мајчинството, а неговите предности се повеќекратни за новороденчето. Меѓутоа, освен што доењето е добро за бебето, тоа е одлично и за мајката. Имено, најновите истражувања покажаа дека доењето може да го намали обемот на струкот кај мајката.

  Во истражувањето “Резултати од бременост и здравје во заедница” на Универзитетот во Питсбург и Државниот Универзитет во Мичиген учествуваа 700 жени. Истражувачите ги пратеа мајките кои се породиле од пред околу 7 до 15 години.

  Резултатите кои се објавени во списанието Journal of Women’s Health покажаа дека мајките кои доеле повеќе од 6 месеци имаат потенок струк за речиси 4 сантиметри во споредба со струкот на мајките кои престанале со доење после шест месеци или порано.

  Освен тоа, мајките кои доеле подолго имале и помал обем на куковите. Истражувачите ги земаа во предвид и возраста, расата или етничката припадност, компликациите во бременоста, социоекономскиот статус и факторите на здравиот начин на живот.

  Научниците открија и дека мајките кои ги доеле своите бебиња имале помал индекс на телесна маса, како и понизок систолен и дијастолен крвен притисок. Причината е тоа што мајките кои дојат се посвесни за важноста на здравата исхрана за бебето.