ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Докторите предупредуваат: Појава на нова полово пренослива болест
  Докторите предупредуваат: Појава на нова полово пренослива болест

  Докторите предупредуваат: Појава на нова полово пренослива болест

  Докторите предупредуваат: Појава на нова полово пренослива болест
  Во Велика Британија пред 4,5 месеци веќе е појавена нова пренослива болест гонореја. Докторите издале предупредување бидејќи новата пренослива болест е отпорна на антибиотици кои се користат за нејзино лечење. 
  Да потсетиме дека пред две години стручните лица почнале да предвидуваат појава од супергонореа која е отпорна на сите познати начини на лечење.
  Човек кој е заразен со оваа полова пренослива болест, им рекол на докторите дека првите симптоми на гонореа се појавиле неколку месеци пред да отиде на лекар, веднаш по сексуален однос кој го добил од жена. Меѓутоа од до сега достапните податоци, не се знае дали супергонорејата ја добил од жена или пак е бактерија која мутирала во телото на мажот. Во секој случај, веднаш по одењето на докотор, лицето добило рецепт за цефтриаксон и спектомицин, меѓутоа останала во грло, што значи дека терапијата била неуспешна. Веднаш потоа пациентот бил испратен да направи лабораториски испитувања каде е утврдена резистенција на азитромицин и цефтриаксон. Терапијата евентуално била овозможена да се третира со спектомицин.
  Симптомите кај жена со гонореја се:
  – Необичен вагинален секрет, кој може да биде многу слаб и воденаст, или пак густ и со зеленкаста боја.
  – Пецкање и болка за време на мокрење
  – Болка и било какво чудно чувтсво во пределот на долниот стомак (ова е еден од ретките симптоми)
  – Крварење помеѓу менструација, промена во обилноста на менструацијата и крварење по интимен однос.
  Симптоми кај мажи со гонореја:
  – Необичен секрет од пенисот, кој може да биде бел, жолт или зелен
  – Болка и пецкање за време на уринирање
  – Воспаление или оток на кожичката
  – Болка во тестисите (редок симптом)