ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Практични Мајки   >  Дополнителни прегледи за бебето во првата година
  Дополнителни прегледи за бебето во првата година

  Дополнителни прегледи за бебето во првата година

  Покрај редовните контроли кога се мери тежината и висината на бебињата, и примањето вакцини во закажаното време, во текот на првата година од животот, е важно да се обрне внимание на следниве можни проблеми:

  Стагнација на телесната тежина на бебето

  Непишано правило за бебињата е дека помеѓу четвртиот и шестиот месец, ја дуплираат телесна маса од раѓање, а до првиот роденден се тројно потешки. Меѓутоа, ако ова не се случи или бебето почнува да стагнира во одреден момент, нема причина за паника веднаш.

  Контактирајте го лекарот ако бебето повраќа голема количина млеко по оброкот, а притоа не напредува. Ако напредува, нема потреба да се грижите, нормално е тоа што бебињата по секој оброк ќе изблуцнат помала количина.

  Додека бебето е среќно, спие добро и јаде, нема причина за паника што не напредува како што велат книгите. Секое бебе е за себе!

   

  Преглед на куковите на бебето

  Проблемот на исчашени колкови се појавува во 0,1% од случаите и е апсолутно решлив ако е откриен во време. Најдобро е кога се дијагностицира во породилното одделение, но тој е лесно решлив до 3 месеци од животот на бебето (во овој случај, да носат појаси и кај бебиња до 6 месеци). Во секој случај, овој проблем е решен во 95% од случаите секогаш кога е откриен. Кај постарите бебиња, понекогаш е потребна корективна хируршка интервенција, но проблемот е решлив и во тоа време.

   

  Деформација на нозете и стапалата на бебето

  До втората година, нормално е дека бебето ја крева ногата при одење, неговите стапала се свртени кон внатре, да оди на прсти, или има нозе во форма на буквата” О “. Пред неколку децении, овој проблем се решавал со ортопедски помагала, но денес имаше извештаи дека ова е нормална појава во развојот на детето и обично е привремен.

  Ако овој проблем продолжува по две до две и пол години од животот на детето, треба да се обратите на ортопед кој ќе ве научи да правите вежби.

  Шум на срцето на бебето

  Можно е лекарот слушајки го срцето со стетоскоп, со исклучок на пулсот да чуе и споредни звуци, во кој случај треба да направите EEG или UZ на срцето. Најчесто е безопасно кој на крајот исчезнува без терапија. Особено, не грижете се ако сте биле подложени на професионален ултразвучен преглед за време на бременоста. Сите аномалии на срцето, во денешно време, на современиот 3D и 4D апарат може да се откријат уште во првата половина на бременоста.