ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Актуелно   >  Дури пет проценти од мажите покажуваат знаци на постпородилна депресија
  Дури пет проценти од мажите покажуваат знаци на постпородилна депресија

  Дури пет проценти од мажите покажуваат знаци на постпородилна депресија

  Можат ли мажите да паднат во депресија после раѓањето на детето е прашање на кое многу истражувачи пробуваат да дадат одговор. Некои лекари отидоа корак понапред кога е оваа тема во прашање.

  Лекарите од Универзитетската клиника во Франкфурт сакаа да најдат одговор на ова прашање па повикаа 300 парови кои учествуваа во студијата.

  Истражувањето спроведено во Германија покажа дека 15% од мајките и 5% од татковците ги имаат симптомите на депресија после раѓањето на детето, кажа раководителот на франкфуртската студија Сара Кител – Шнајдер.

  Освен потиштеноста, пореметувањето на сонот, недостатокот на енергија и негативните мисли, се јавуваат и чувства на немоќ кога е во прашање грижата за бебето и потешкотии во воспоставувањето на односот спрема бебето.

  Депресијата на блиските личности се одразува и на бебето, кое поради тоа потешко се смирува, а освен тоа се забавува и развојот на моториката и говорот.

  Лекарите претпоставуваат дека овие деца и самите подоцна заболуваат од депресија.