ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Фазата “НЕ “
  Фазата “НЕ “

  Фазата “НЕ “

  Детето постојано изговара”НЕ”

  Вашето дете учи се повеќе и повеќе зборови, но неговиот омилен збор е “не”? Тоа зборува толку многу за овој краток збор, но тоа не е толку лошо. Дали е ова однесување навистина погрешно?
   
  Зошто малите деца го сакаат “не”?

  Нема многу можности кога детето одлучува за себе: вие сте оној кој ја собира облеката, му кажувате кога е време да ги мие рацете, па дури и им ја сечете храната што ја јадат. Овој мал збор е неговиот обид да се потврди. Велејќи” не” е прилично моќна работа, вели Бетси Браун, експерт за развој и однесување на децата и автор на книгата Само кажи ми што да кажам. Велејки” не ” прави нешто да се случи, парата да излезе од џебот на таткото или да ги направи работите да се случат”. Овој мал збор го прави детето одлично да се чувствува , а разбирање и тестирање на неговата моќ е вашата примарна работа за вашето дете. Понекогаш тие велат” не ” и кога велат ” да “, бидејќи се чувствуваат толку добро кога велат” не “, вели Браун.

  Размислите за тоа: ти си мал и слушаш “не” цело време од твоите родители. Не ги пикај прстите во вратата! Не седи на мачката! Не јадете сапуница во бањата! Не е ни чудо што лесно можат да го повторат зборот што го слушаат толку често. Вашето дете ја чувствува моќта и ургентноста кога некој вели “не”, и е желно да ја преземе власта во пракса.
   
  Што да направам?

  “Пуштете го Вашето дете да вели НЕ”, вели Браун. Таа додава дека е важно детето да каже НЕ ако сте му наложиле да направи нешто, а велејки “не”, тоа е пркосно, но ако му понудите нешто што тоа го сака, а вели “не”, со тоа дава мислење . “Кога тоа е негов избор, нека биде негов избор, ако тоа не е можно, не му го давајте изборот.” Не му давајте на детето директива што завршува со прашалник “, вели Браун.

  Значи, ако го прашате вашето дете дали сака сок, а тоа вели: “не”, кажете му: “Океј, благодарам што ми кажа”. Ако му кажете на вашето дете дека е време за спиење а тоа вели “не”, кажете му: “Штета , но време е”. Но, ако прашате: “Дали сте подготвени за кревет?” детето искрено може да одговори на вашето прашање. Со други зборови: “Не прашувајте ако несакте да го слушнете одговорот “, вели Браун.

  Имајте на ум

  “Избегнувањето на зборот” не “[целосно] не ги прави децата лоши, бидејќи не знаат што значи или не се свесни за моќта на тоа”, вели Браун. Сепак, прекумерната употреба може да ја ослабне моќта на “не”. Исто така, бидете внимателни да не дозволите “не” да стане “да” ако вашето дете постојано зборува. Покажете му на детето дека “не” има едно значење. “Секогаш препорачувам родителите да кажат” да “, пред да кажат ” не “. Дајте им информации”, вели Браун. На пример, наместо да велите: “Не скокај на каучот”, кажете: “Гледам дека сакаш да скокаш. Можеш да скокаш на подот, но не на каучот”. “Понекогаш кога ќе го слушаат тоа се запираат, бидејќи тоа е речиси повик за борба”, вели Браун.

   
  Прочитајте повеќе за зборот “да”

  И што ако не можеш да поднесеш да чуеш “не”? Воздивнете го и набљудувајте го како знак дека вашето дете станува своја личност. “Дали сакате вашето дете да не сака да каже” не “?” – прашува Браун – “Па, само ако сакате да расте неодлучно, јас се грижам да децата кои се секогаш усогласени. Ние сакаме децата да ни пркосат, да ризикуваат и да пробаат нешто ново”.