ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Играчки – да, но кои?
  Играчки - да

  Играчки – да, но кои?

  Ако сте во дилема какви играчки да купите, одговорете на овие прашања и ќе дознаете кој се најдобар избор за вашето дете.

  -Кои посебни способности и интереси има вашето  дете?

  -Кои играчки влијаат врз неговиот развој? (Ако треба да се движи сега, купете му велосипед, а не коцка.)

  -За што имаме место?

   

  Не купувајте играчки што ви се допаѓаат вам, бидејќи тие обично премногу бараат од детето. Премногу мали играчки ја узурпираат просторијата. Затоа, заобиколувајте ги прехранбените производи што имаат внатрешна играчка. Роднините се среќни да носат играчки. Замолете ги да донесат боици, блокови, пластилин … Тоа ја стимулира креативноста и никогаш не е на одмет. Плишаните играчки се слатки, но многу брзо стануваат собирачи на прашина. Купете ги само ако детето изразито ги бара.

  НЕ за играчки направени од мека пластика

  Почести се предупредувања за здравствените ризици поврзани со хемикалија наречена фталат. Тоа е хемиско соединение кое се додава на поливинил хлорид за да се овозможи полесно зафаќање на кожата. Затоа има широка примена и често се користи во производството на меки пластика или гумени предмети, како што се играчки за мали деца и животни. Затоа, експертите се ‘погласни во нивните барања да им наложи на родителите да избегнуваат купување на играчки од мека пластика.

  За сериозно стравувања е дека во февруари 2009 година САД забранува производство или увоз на предмети направени од овој тип на пластика.

  Надлежната агенција за успешно одбегнување на опасни играчки укажува на следново:

  – Не купувајте играчки направени од “ПВЦ” (поливинил хлорид) пластика. Овие играчки главно содржат фталати, дури и ако тие не се означени на нив.

  – Избегнувајте производи за нега на бебиња кои содржат ксилен, толуен или фталати.

  – Избегнувајте евтин накит за бебиња, синџири за клучеви и слични производи, бидејќи повеќето од нив содржат олово.

  – Избегнувајте ситни играчки од кои може да се удават, особено ако децата се помлади од три години.