ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Икањето кај бебето не е опасно
  Икањето кај бебето не е опасно

  Икањето кај бебето не е опасно

  Бебињата често икаат, а овој феномен за родителите е вистинската причина за паника. Сепак, икањето на бебето е претежно безопасен феномен …

   

  Ако вашето бебе е често ика, овој текст ќе ви помогне да дознаете како да му помогнете на детето да ги реши овие здодевни феномени и во кои случаи треба да се обратите до лекар …

  Често родителите на новороденчиња кои цицаат се соочуваат со проблем на икање. Најчесто е безопасно кое поминува спонтано. Икањето главно е предизвикано од враќање на храната од желудникот во хранопроводот и устата. Најчест е т.н. физиолошки рефлукс – феномен кој не го нарушува здравјето на детето. Како бебето расте, икањето се намалува, па кога детето минува на цврста храна, речиси и да не ика повеќе.

   

  Доброто расположение, апетитот и напредокот во зголемувањето на телесната тежина и должина се најбезбедните знаци дека тоа е безопасен и минлив феномен.

   

  Ако икањето се случува во многу долги периоди и ако детето изгледа уморно и несреќно, бебето треба да се однесе кај педијатарот. Треба исто така да побарате преглед ако се случи кашлање и слаба телесна тежина при икањето.

   

  Во секој случај, кога бебето ика, треба да ја подигнете подлогата на која лежи бебето, така што главата во однос на телото е подигната за околу 30 степени, а икањето треба да престане.