ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Здрава исхрана   >  Истa храна а голема разлика во квалитетот
  Истa храна а голема разлика во квалитетот

  Истa храна а голема разлика во квалитетот

  Истa храна а голема разлика во квалитетот

  Многу анализи утврдиле дека има голема разлика во квалитеот на исти произови. Различноста е поради земјата на производство.

  Истражувањето во кое биле ангажирани 28 производи потврдило дека разлика постои во детската храна, конкретно во HiPP кашичките, посебно во кашичките со ориз, морков и мисиркино месо.

  Иако во Гермнаија и Хрватска, Македонија се продава по иста шифра, анализите утврдиле разлика во бојата, вкусот и аромата. Присуството на зеленчук (морков и компир) во кашичката за Германски пазар бил 38 проценти, додека за Балкан било 14 % пониско.

  HiPPo, големиот светски произведувач за детстка храна, потврдил дека постои разлика во производството.

  На полиците по маркетите на Балканот можете да најдете артикли HR 6530, во кои воопшто нема компир како состојка, што лесно може да се прочита на самата декларација бидејќи се работи за друг прозивод.

  Секако, поради ова, има промена на вкусот, бојата, аромата и има разлика во обработката. Но дали оваа промена значи дека проиводот е помалку квалитетен од другиот? Секако дека не, едноставно се работи за друга рецептура која се прилагодува во зависност од земјата.

  Аргумент дека ова е така поради потрошувачите, што во овој случај е безпредметен бидејќи бебињата сигурно не се имаат изјаснето дали сакаат ваква или таква кашичка, која освен разликата во зеленчукот има и помалку масло кое е извор на омега 3 масни кислени кои се значајни за развојот на децата.