ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Избегнете ја епизиотомијата: Направете масажа, која помага на трудниците полесно да се породат
  Избегнете ја епизиотомијата: Направете масажа

  Избегнете ја епизиотомијата: Направете масажа, која помага на трудниците полесно да се породат

  Избегнете ја епизиотомијата: Направете масажа, која помага на трудниците полесно да се породат

  Масажата допринесува многу поголема растегливост на ткивото па со самото тоа избегнувајте ја оваа процедура на породувањето која може да има непријатни последици.
  Епизотомијата многу често се прави во прододилните сали со што би се олеснил процесот на вагиналното породување и би се спречило пукање, првенствено кај прворотките. Сепак, истражувањата покажуваат дека со епизетомијата породилнилниот канал може да ја намали адекватната припрема на трудницата за породување, која опфаќа и масажа на ткивото и се припрема за нејзино ширење.
  Овој процес треба да започне во 34-тата недела од бременоста и тоа секојдневно. Перинеалната масажа ја зголемува еластичноста, што може да дојде до избегнување на епизотомија и неудобното чувство кое се има со овој зафат.
  Жените кои биле на ваква масажа имале 15 % помала можност за епизотомија во однос на оние кои не ги правеле. Исто така, оние кои имале масажа но морале да направат и епизотомија имале помалку болки. Масажата која може да донесе само добробит на идните родилки се прави во полуседечка положба со нежни движења на прстите и со помош на билни масла или лубриканти. Масирањето се прави постепено со што се прави растегнување и опуштање околу 10 минути секој ден. Многу е важно овој процес да се прави нежно, во спротивно може да се појави оток и да се избегне притисок на утерусот. Може да го прави партнерот но вие да го водите. Сепак перинеалната масажа не е за секој и нема да помогне во секој случај.