ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како да го научите детето да ги мие забите?
  Како да го научите детето да ги мие забите?

  Како да го научите детето да ги мие забите?

  Миењето на забите не треба да биде проблем, ако му пристапите на вистински начин.

  Миењето на забите и децата

  Миењето на забите на вашето дете не е научна фантастика, но понекогаш тоа може да биде предизвик за родителите, како и за детето кое мора да почне да се навикнува на новото чувство и да стекне навика.

  Пред вашето дете да порасне доволно за прво миење со  четка, секогаш можете да ги миете првите заби со паста за заби. Исто така, секој ден, мијте ги забите во присуство на детето, за да види дека тоа е нешто што е нормално, така што со текот на времето ќе добијат сами желба да ве имитираат и да доживеат нешто ново.

  Од првото миење на забите, не очекувајте темелно да ги  четкаат, туку да го привлечете детето на тоа чувството. Изберете четка со меки влакна и ставете многу малку паста за заби на неа. Со текот на времето, детето ќе научи да ја плука пастата без голтање, а кога ќе се научи, постепено може да го зголемите износот на паста. Премногу проголтана паста може да предизвика мало гадење или дури и појава на дамки на забите.

  Започнете да ги миете забите со лесно поминување со четката низ забите. Ако е можно, повторете го потегот неколку пати од двете страни. Четкајте ги забите на детето два пати на ден – наутро пред појадок и ноќе пред спиење.

  Претворете го миењето на забите во игра. Дете веројатно ќе сака да ја проучува четката за заби и едноставно ќе се обиде само да ги четка, што, се разбира, мора да му дозволите, но потоа повторно вие земете ја  четката. Секое сценарио е можно, и сè зависи од самото дете. Можеби воопшто нема да сака да ја отвори устата.

  За жал, не постои универзална препорака за тоа како да се продолжи ако детето не сака да мие заби. Играта каде плишаните играчки, родители, баби и дедовци, постари браќа и сестри ги мијат забите можеби може да помогне.