ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како да го облечете вашето бебе
  Како да го облечете вашето бебе

  Како да го облечете вашето бебе

  По пат на употреба на одредена облека, можете да го заштитите бебето од сончева светлина, влага, гребаници, прав и други секојдневни опасности. Уште поважно, облеката му помага на бебето во регулирање на телесната температура. Ваквата галантерија можете да ја купите во голем број на специјализирани продавници.

  Важно е да не го облекувате бебето претерано, бидејки со тоа го изложувате бебето на зголемен ризик од синдром на ненадејна смрт кај бебиња. Препорачливо е температурата во куќата да биде 20 целзиусови степени и на бебето да му облечете еден слој повеќе од она што вам ви е доволно. Ќебето треба да се смета за дополнителен слој.

  1. Дневната облека треба да биде лесна за соблекување. Отворот кај вратот нека биде широк, материјалот растеглив, ракавите лабави, по можност со манжетни наместо копчиња. Ноќната облека треба да биде потесна и отпорна на пожар.

  2. Расчистете го креветот или подлогата за повивање и легнете го бебето. Ако минатиот пат не сте ја реинсталирале пелената, проверете дали дошло време за менување.

  3. Бебето знае да се противи при пресоблекувањето. Можете да му го одвлечете вниманието. Препорачуваме смирувачка музика, вртелешки и кукли.

  4. Раширете ги вратните отвори на облеката пред да ги навлечете преку главата на бебето. Таа ќе биде поголема од повеќето такви отвори и ќе бара рачно да ги проширите.

  5. Протнете ја раката  во ракавот на облеката, фатете ја подлактицата на бебето и нежно навлечете го ракавот на неговата рака. Повторете со другата рака, а слично и со панталоните и другите екстремитети.

  6. Кога затворате патент, повлечете ја облеката од телото на бебето за да избегнете контакт меѓу неговата кожа и патентот.