ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  КАКO ДА ГО ОДРЕДИТЕ ПРАВИЛНИОТ БРОЈ НА ОБУВКИ ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ
  КАКO ДА ГО ОДРЕДИТЕ ПРАВИЛНИОТ БРОЈ НА ОБУВКИ ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ

  КАКO ДА ГО ОДРЕДИТЕ ПРАВИЛНИОТ БРОЈ НА ОБУВКИ ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ

  Детските обувки

  Детските нозе растат  секој ден. Убаво е да го измерите детското стапало на секои три месеци. Ова ќе ви помогне да бидете сигурни дека вообичаено користените обувки не се премногу мали и не ги стегаат нозете на вашето дете. 

  Купувајте детски обувки попладне, бидејќи детските стапала стануваат поголеми во попладневните часови од денот (отекуваат). 
  Притискање на врвот на обувките и тестот со палецот не се методи на кои може да се потпрете.

  Децата автоматски ги собираат прстите доколку осетат притисок врз нив и така може да сте во заблуда дека чевелот е поголем. 

  Детските чевли треба да се малку поголеми (9-15мм) од должината на нозете, бидејќи тоа расте постојано и да се со поширок преден дел, за да се чувствува детето удобно и слободно да се движи. 

  Детски чевли треба да се удобни и во должина и ширина – тогаш одењето на детето е природно и тоа се движи со леснотија. 

  Најдобрите детски обувки се оние кои ги следат природните движења на нозете, а не оние на кои нозете треба да се прилагодат. 

  Запомнете дека за стабилноста на детето за време на сите негови игри е неопходен флексибилен ѓон кој не се лизга. 

  Освен удобни и сигурни детските обувки треба да се “справат” со вирови, да се стабилни при трчање, скокање и качување и да ги задржуваат нозете топли и суви.