ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Kако да го спречите детето да зборува грди зборови
  Kако да го спречите детето да зборува грди зборови

  Kако да го спречите детето да зборува грди зборови

  Зошто детето има потреба да пцуе?

  Сите деца експериментираат со пцовки и грди зборови. Понекогаш не им е јасно на родителите каде го слушнале тоа, но треба да бидат свесни за фактот дека децата се мали сунѓери кои едноставно апсорбираат сè.

  Тоа не значи дека нон-стоп вие пцуете и тоа го слушнале од вас, бидејќи детето може да слушне лоши зборови на телевизија, во продавница, на игралиште, во градинка … Доволно е да го чуе зборот еднаш и постојано да го повторува. Не е важно да се најде виновникот, односно лицето од кое го слушнал лошиот збор, тука да му дадете до знаење дека тој збор е лош и непристоен.

  Како на детето да му дадете на знаење дека е непристојно да пцуе?

  Тргнете ги пцовките од вашиот вокабулар за да му дадете добар пример на детето

  • За почеток, треба, секако, да бидете добар пример. Дури и ако порано сте пцуеле, имајте на ум дека сега имате дете и е неприфатливо, потрудетесе да ги отстраните од вашиот вокабулар лошите зборови. Ако некогаш ви се отпушти некој вид пцуење, извинете се на детето за вашиот говор.

  • Игнорирај го детето кога ќе почне да се пцуе. Детето веројатно го бара вашето внимание на овој начин и ако не го добие, тоа ќе се обиде да го добие на некој друг начин.

  • Наградете го детето со мал подарок (чоколада, одење во паркот …) кога ќе се извини ако пцуе или се корегира со соодветен збор. На тој начин го правите свесно детето дека погрешило и треба да се награди ако се обиде да се исправи. Некои деца ќе се охрабрат со ова да го привлечат вашето внимание кон позитивно и добро однесување.

  • Објаснете му на детето дека тие се лоши зборови се неприфатливи, но бидете подготвени дека детето може да се збуни околу тоа кои зборови се прифатливи, а кои не се, и постојано ќе се преиспитува. Бидете трпеливи, но исто така бидете внимателни да не го претерате со постојано преиспитување.

  • Одредете ја казната за пцуењето и бидете доследни во спроведувањето. Со викање и лутина нема да постигнете ништо, но некоја казна ќе биде ок, на пример, забрана за гледање цртани филмови, забрана на слатки и слично. Ако му забраните нешто што му се допаѓа, детето на крајот ќе размисли дали сака да “жртвува” нешто за пцуењето.

   

  Моето дете пцуе, бидејќи луѓето се смеат на тоа и тоа мисли дека е интересно. Што можам да направам?

  Бидете подготвени дека најголемиот проблем ќе ви биде опкружувањето (семејство, пријатели …), на кои ќе им биде забавно и интересно кога детето зборува лоши зборови, а можеби и тие ќе го охрабриат или дури и научат нови несоодветни изрази.

  Ако станува збор за блиски луѓе, објаснете им дека тоа ви пречи и замолете ги да го игнорираат детето кога ќе  пцуе. Ако некој од инает несака да ве послуша, немојте ништо да правите во тој момент, но почекајте сериозно да разговарате со детето штом ќе се вратите дома или ќе бидете на само. Објаснете му колку е лошо да се пцуе и дека сите се смеат на него, бидејќи тоа не е убаво, а не затоа што е интересно.

  Дури и ако сте либерални во однос на вулгарности и да се зборуваат лоши зборови, на детето треба да се даде до знаење дека тоа не е добро, бидејќи може да Ви се случи во одреден момент да Ви биде многу непријатно поради неговото однесување.