ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Деца   >  Како да го тапкате бебето да подригне
  Како да го тапкате бебето да подригне

  Како да го тапкате бебето да подригне

  При хранењето бебето голта воздух. Тоа кај него може да доведе до лажно чувство на исполнетост, непријатни гасови или нагон да “блујне”. Мајката може да го спречи ова со тоа што редовно ќе го тапка бебето за да подригне. Во текот на првите неколку оперативни месеци, правете го ова на средината и на крајот на секое доење. По околу 4 месеци, правете го ова периодично во текот на хранењето, особено откако бебето ќе испие 60-90 мл од шише или кога ги менувате градите.

  Експертски совет : Некои бебиња тешко продолжуваат со доењето по прекините. Ако забележите вакви тешкотии кај вашето бебе, тапкајте го да подригне само откако ќе завршите со хранењето.

  Кога го тапкате бебето да подригне, можете да користите некоја од овие техники.

  Подригнување на рамо

  1. Наметнете лигавче или крпче на едното рамо.

  2. Држете го бебето на рамо.

  3. Тријте го бебето по грбот. Правете мали кругови кај лопатките. Ако со ова не се активира апликацијата за подригнување, продолжете со следниот чекор.

  4. Нежно тапкајте го бебето по грбот, движејки се од долниот дел кон лопатките.

  5. Извршувајте ги процедурите 3 и 4 околу 5 минути. Ако и по ова време бебето не подригне, продолжете со хранење (или бришење). Бебето ќе продолжи нормално да функционира.