ЕЛЕКТРОНСКИ ИНФОРМАТОР

Претплати се на нашиот електронски информатор и добивај информации за промоции и нови производи!

  • Нема производи во кошничката.
  a
    >  Трудници   >  Како да пресметате колку долго сте бремени
  Како да пресметате колку долго сте бремени

  Како да пресметате колку долго сте бремени

  Порано трудниците староста на бременоста ја пресметуваа по месеци. На прашањето за староста на бременоста, можевте да чуете одговор: “Полни четири и влегов во петти месец” или “Во осми сум месец”.

  Меѓутоа сега докторите, па обични и ние самите, ја пресметуваме бременоста по недели. Неделите се пресметуваат многу лесно.

  Првиот ден од вашата последна менструација е воедно и првиот ден од бременоста. Звучи нелогично, но така се пресметува исправно. Фактички, првата недела од бременоста е неделата во која сте имале менструација, потоа другата недела од бременоста е пред овулација, а дури во третата недела од бременоста се случува оплодувањето.

  Бременоста трае полни 40 недели или 280 дена

  Пример:

  Последната менструација била во среда, 4 Септември. Значи дека тогаш почнала бременоста. Наредната среда, 11 Септември влегувате во втората недела од бременоста и така до крајот на бременоста. Доколку не се породите порано, на 4 Јуни ќе влезете во 40 недела од бременоста, а на 11 Јуни е предвидениот термин за породување. Бременоста трае 9 месеци + 7 дена од кога последен пат сте добиле менструација.

  Наједноставниот начин за пресметување во кој месец од бременоста се наоѓате е да ја следите според неделите:

  1-4 недела = 1 месец

  5-8 недела = 2 месец

  9-13 недела = 3 месец

  14-17 недела = 4 месец

  18-22 недела = 5 месец

  23-27 недела = 6 месец

  28-31 недела = 7 месец

  32-35 недела = 8 месец

  36-40 недела = 9 месец

  Она што е важно да имате на ум е дека пресметката на староста на бременоста према менструацијата може да се разлукива во однос на староста на бременоста према наодите од ултразвукот.

  Со оглед на тоа дека е можно ваквите методи да подразбираат дека овулацијата се случила на 14 ден од циклусот, што често не е случај.

  Исто така, без оглед на денот на циклусот и денот на зачнувањето, само 2% од трудниците се породуваат на точно предвидениот датум. Обично тоа е неколку денови порано или подоцна.